PERUNIKA (Iris germanica) Fam. Iridaceae


Popularni nazivi: baštenska perunika, božica, modra perunika


Opis: Zeljasta, višegodišnja biljka, sa debelim i mesnatim rizomom (sa mirisom trave) iz kojeg polazi cilindrično stablo koje se završava mnogobrojnim cvjetovima. Listovi su izduženi, pomalo zašiljeni, imaju oblik sablje i raspoređeni su po 4-6 u buketu. Cvjetovi su veliki, tamno ljubičasti, slabog mirisa. Formirani su od 3 spoljašnje latice, savijeni nadolje, pokriveni na gornjim ivicama žutim dlačicama. Sljedeće tri latice su uspravne. Imaju 3 prašnika i jedan tučak, smješten ispod latice. Plod je u vidu čahure. Cvjeta u maju-junu. Često se gaji u baštama kao ukrasna biljka. Pored ove vrste postoji i perunika sa bijelim cvjetovima, koji su izbrazdani plavičastim linijama (Iris florentina) kao i ona sa svjetlo-ljubičastim mirisnim cvjetovima (Iris pallida).

Sakupljanje: Rizomi se sakupljaju (uključujući sve tri vrste) tek u drugoj, trećoj godini vegetacije, i to počevši od jula, pa do kasne jeseni (oktobra). Izvade se iz zemlje, otresu i operu, a zatim se očiste od korijenja. Mali rizomi i njihovi vegetirajući (živi) izdanci se zakopaju, kako bi se obezbijedilo razmnožavanje biljke. Previše debeli rizomi se rasijeku da budu 5-10 cm debljine. Ponekad je neophodno da budu sa korom. Odstranjivanje kore se obavlja prije sušenja, i to dobro naoštrenim nožem. Pošto se ogule, rizomi se stavljaju u sud sa vodom da ne bi potamnili u dodiru sa zrakom. Kada se izvade iz vode, treba ih odmah staviti na mjesto pogodno za sušenje. Rizomi bez kore treba da imaju bijelo-žućkastu boju.

Sušenje: Dobro je da se obavi na sunčanim mjestima. Ovo će dovesti do određenih kemijskih promjena unutar rizoma. Neprijatan miris, svojstven ovom dijelu biljke nestaje i zamijenjen je prijatnim mirisom ljubičice. Miris se pojačava ako se ovaj produkt (osušen rizom) čuva najmanje dvije godine poslije sušenja.

Ovaj proces se može obaviti i na vještački način, na temperaturi od 30-40°C. Veća temperatura bi prouzrokovala isparavanje prijatnog mirisa ljubičice.

Upotrebljivi dijelovi: Koriste se rizomi debljine 5-10 cm, spljošteni, tamno-smeđe obojeni spolja i bjeličasti iznutra. Na donjem dijelu se mogu zapaziti okruglasti ožiljci tamne boje, koji su posljedica odstranjivanja korijena. Na gornjem dijelu se nalaze nepravilna zadebljanja praćena poprečnim nizovima tačaka koja predstavljaju tragove nekadašnjih listova. Miris je primamljiv, a ukus želatinasto sladak.

Koristi se u obliku dekokta kao ekspektorans (za iskašljavanje), i diuretik (podstiče mokrenje).

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi