Ljekovita svojstva pelina


Biljka Pelin se upotrebljava u slučaju žučnih tegoba. Domovina su mu stepe istočne Europe i središnje Azije. U našoj narodnoj medicini pelin se smatra svestrano učinkovitom ljekovitom biljkom.


U srpnju i kolovozu ubiremo cvatuće, razlistale mladice i prizemne listove. Kvalitetna droga ima vrlo malo dijelova stabljike. Osušeni pelin aromatična je mirisa i aromatična, izrazito gorka okusa.

Kod nas raste na suhim livadama i starim zidovima, uglavnom u primorskim područjima. Često ga kultiviramo u vrtovima. Zbog snažna mirisa u svojoj okolini djelotvorno uklanja lisne uši i druge štetne kukce.

Pelinu srodna vrsta je obični pelin (Artemisia vulgaris L.). Jedina je razlika to što su mu listovi srebrnkasto dlakavi samo s donje strane. Nemaju karakterističan miris, a okus je tek jedva primjetno gorak. Zelen se ponegdje koristi u kuhinji, za aromatiziranje mesnih jela.

Ljekovito djelovanje pelina: Pelin je tipična droga kod koje djeluju gorke tvari i eterično ulje. U narodnoj medicini smatra se iznimno dobrim sredstvom kod loših želučanih funkcija (stomahik), neprimjerene probave (karminativ) i žučnih tegoba. Zbog gorkih tvari djeluje kod slaba teka, probavnih tegoba kao što su podrigivanje i napetost želuca i trbuha, istjeruje vjetrove i potiče djelovanje žuči. Njegov utjecaj na glatke mišiće koji je povezan s boljom prokrvljenošću, osobito trbušnih organa, potiče menstruaciju i ublažava grčeve pri porođaju. Smatra se sredstvom koje poboljšava rad hormonalnih žlijezda, osobito nadbubrežne žlijezde. Time objašnjavamo i njegov već dugo poznat povoljan utjecaj na krvotok. Stoga je uporaba pelina opravdana kod svih oblika slabosti nakon teških infekcijskih bolesti, kod smetnji metabolizma kao što su gojaznost, dijabetes, ulozi i reuma. Ukupan učinak droge dopunjava i njezino djelovanje na pojačani rad bubrega. Stoga se pelin smatra jednom od najboljih ljekovitih biljaka, ali isključivo uz pravilnu primjenu.

Moguća neželjena djelovanja pelina: Kod primjene propisane niske doze pelina ne očekuju se neželjena djelovanja. Uvijek ga pijemo samo kraće vrijeme. Alkoholne i vinske iscrpine koje su opće poznate u narodnoj medicini nisu prikladne za uporabu iznutra. Pelin nikada ne koristimo za vrijeme trudnoće i dojenja.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi