Ljekovita svojstva biljke Brđanka ili Arnika


Brđanka, odnosno Arnika je ljekovita biljka koja je zahvaljujući svojoj djelotvornosti zauzela važno mjesto među starijim ljekovitim biljkama. Danas možemo reći da je jedna od najpoznatijih i najčešće korištenih biljaka u narodnoj medicini. Kod njezine uporabe nerijetko dolazi do nepravilnosti, osobito kod unutarnje primjene, prije koje se korisnik treba upoznali s upozorenjima.


Sakupljamo cvjetove biljke kojima odstranjujemo pricvjetne listove glavice. Katkad ubiremo i sušimo cijele glavice. Dobro osušenu drogu čuvamo u zatvorenim posudama. Arnika ima snažan, aromatičan miris i aromatičan ljut okus. Danas se brđanka još ubire u prirodnim staništima iako je u mnogim zemljama zaštićena.

Ponegdje brđanka još raste na livadama, sjenokošama, planinskim tratinama, od nizina do visokog gorskog pojasa. U nižim predjelima postaje osobito rijetkom, više zbog intenzivnog gospodarenja nego zbog ubiranja.

Vrste srodne Brđanki je teško kultivirati, a za drogu se ubiru velike količine cvjetova, pa njezino mjesto pomalo preuzima američka livadna brđanka (Arnica chamissonis Less.), koja se na poljima uzgaja za potrebe farmaceutske industrije.

Djelovanje i upotreba ove biljke: Brđankauglavnom ima vanjsku primjenu. Posljednjih se godina najjače djelovanje pripisuje kelenalinu i njegovim derivatima, koji djeluju snažno antiflogistički (protuupalno) i antiseptički. Istodobno zbog analeptičnog učinka potiču rad dišnih organa, srca i krvotoka. U djelovanju ih podržavaju i flavoni. Zbog takva djelovanja brđanku koristimo kod rana od udaraca, kontuzija, uganuća, iščašenja i ostalih posljedica ozljeda i nesreća. U narodnoj medicini najčešći je odabir pri površinskim upalama vena i kod tromboza, reumatskih tegoba, bolesti mišića i zglobova, uboda insekata i upala sluznica, osobito usta i ždrijela. Unutarnja primjena kod bolesti želuca, koja je poznata u narodnoj medicini, danas je sporna i izrazito nepreporučljiva. Kelenalinski derivati u većim količinama djeluju toksično na srce i uzrokuju alergije. I kod vanjske primjene moguć je nastanak alergija. Kod prvih znakova crvenila i kožnih osipa prestajemo s liječenjem i više ne koristimo brđanku. U pokusima na životinjama dokazana je stimulacija imunološkog sustava i citotoksično te antitumorno djelovanje, koje je djelomično povezano s kelenalinom i njegovim derivatima. Poboljšanje imuniteta vjerojatno uzrokuju polisaharidi. Aktivne tvari američke brđanke slične su tvarima obične brđanke, pa se tako i u djelovanju bitno ne razlikuju.

Moguća neželjena djelovanja brđanke su: Pri duljoj uporabi brđanke na oštećenoj koži (rane, otvorene rane koje ne zacjeljuju) lako dolazi do kožnih oštećenja s mjehurićima ili nastanka ekcema. I kod većih koncentracija poprilično često dolazi do toksičnih i alergijskih kožnih reakcija. Najčešće su kod bolesnika koji su alergični na ostale glavočike, npr. kamilicu, neven ili stolisnik.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi