Ljekovita kamilica


Latinski naziv Matricaria potječe od riječi majka, odnosno matrix, što znači majka i maternica. To ukazuje na njezino prvotno korištenje kod porođaja. Kamilica je danas najpoznatija ljekovita biljka, koja se u jednakoj mjeri koristi u službenoj i u narodnoj medicini, njezini sastojci i aktivne tvari dobro su istražene.

Cvjetove kamilice beremo za suha vremena, brzo ih sušimo i čuvamo u dobro zatvorenim posudama. Inače droga brzo gubi hlapivo ulje. Nakon godinu dana čuvanja količina hlapivog ulja smanjuje se za polovicu. Suha droga ima snažan, ugodan miris i aromatičan, blago gorak okus. Glavni su izvoznici droge Argentina, Egipat i istočnoeuropske zemlje.

Hlapivo se ulje dobiva vodenom destilacijom iz cvjetova. Ono je gusto tekuće, modre ili zelenkasto modre boje. Nema ga u prodaji.

Kamilica raste u cijeloj Srbiji, BiH i Hrvatskoj, na obrađenim tlima, uz putove i ruševine, kao poljski korov.

Ljekovito djelovanje kamilice i njezina upotreba u liječenju: Matricin u čaju i kamazulen u hlapivom ulju djeluju protuupalno (antiflogističko djelovanje). Za djelovanje čaja zapravo su značajni brojni flavonski i flavonolni glikozidi. Novija su istraživanja pokazala da flavoni imaju spazmolitički učinak. Usto, djeluju antimikrobno i antiflogistički. Nastanak upala najintenzivnije sprječava flavon apigenin. Među kumarinima važni su umbeliferon i herniarin. Kao sastojak hlapivog ulja i abisabolol djeluje antiseptički i protuupalno te sluznicu želuca štiti od nastanka čireva. Kamilica potiče zacjeljivanje rana, sprječava djelovanje bakterijskih otrova (toksina) i potiče metabolizam kože. Osobito su važne sluzi. Sluzi i drugi polisaharidi ponajprije djeluju u vodenim pripravama. Različiti polisaharidi stimuliraju fagocitozu makrofaga i granulocita. Tako su i znanstveno potvrđene brojne preporuke za primjenu koje potječu iz narodne medicine. Drogu koristimo za želučane i crijevne bolesti. Kod upale želučane sluznice još je i danas preporučljiva i učinkovita ulkusna kura. Važno je samo za nju odvojiti dovoljno vremena i pravilno je provesti. Zbog spazmolitičkog djelovanja čaj od kamilice ublažava bolove kod menstruacije, kod žučnih i crijevnih kolika. Kamilica aktivira tjelesne obrambene sustave kod akutnih i kroničnih infekcija. Često se koristi i u homeopatiji, osobito u liječenju djece i u ginekologiji.

Moguća neželjena djelovanja kod uporabe kamilice: Kod dugotrajne uporabe prevelikih količina droge dolazi do nervoze i vrtoglavice.

Čaj od kamilice: Dvije čajne žličice droge spravljamo kao oparak. Pijemo po tri do četiri šalice na dan. Čaj koristimo za grgljanje kod upala usne šupljine i ždrijela. Kod upala kože, opeklina, nakon kvarcanja, kod nečiste kože i osjetljive dječje kože koristimo čaj za pranje ili parne kupelji.

Tinktura od kamilice: Kupujemo je u ljekarni ili je spravljamo sami. 20 g suhe droge prelijemo sa 100 ml 70 postotnog etanola.

Inhalacije: Za inhalacije koristimo čaj ili 15-20 kapi tinkture.

Kupelji od kamilice: 100 g droge prelijemo litrom vode i ostavimo da pokriveno odstoji 15 minuta. Vodi za kupelji možemo dodati i tinkturu. Kupelji pomažu pri upalama kože i sluznica, kod kroničnih ekcema, svrbeža kože i hemoroida.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi