Ljekovita biljka Iđirot


Iđirot se koristio iznutra u slučaju probavnih smetnji, a izvana u obliku kupelji kod svih vrsta slabosti. Primalje su slabašnu novorođenčad kupale u kupeljima od iđirota.


Iđirot raste u močvarama, uz obale ribnjaka, riječnih rukavaca i jaraka po cijelom našem području.

Slična biljka iđirotu je kopitnjak koji botanički nikako nije u srodstvu s iđirotom, ali ima slične sastojke eteričnoga ulja. Njegov podanak ima oštar okus sličan papru i djeluje lokalno nadražujuće. To je posljedica azarona u hlapivom ulju. Nekada se koristio za poticanje povraćanja. Danas se koristi još samo u homeopatiji u obliku gotovih pripravaka.

Upotreba iđirota u liječenju: Zbog glavnih sastojaka eteričnog ulja (azarona i gorkoga akorona), iđirot je tipična droga koja ponajprije djeluje na probavili sustav, a osobito na želudac i crijeva. Poboljšava se djelovanje žlijezda i muskulature probavnoga sustava. Pretjerano ili nedovoljno izlučivanje kiseline poprima željenu i stalnu vrijednost, rad crijeva se pospješuje, a grčevi ublažuju, smanjuje se količina plinova. Pospješuje nastanak žuči u jetri i njezino otjecanje. Iđirot je najbolji tonik za probavni sustav, osobito kod bolesnika kod kojih su uzroci probavnih tegoba živčane prirode (zbog djelovanja vegetativnog živčanog sustava ili psihičkih smetnji). Poboljšanje probave za posljedicu ima poboljšanje cjelokupnog zdravija, uvećavanje tjelesne i psihičke snage.

Priprema čaja od ljekovitog iđirota: Jednu čajnu žličicu droge namačemo 6 do 8 sati u hladnoj vodi, a potom je ugrijemo do temperature prikladne za pijenje. Možemo spraviti i oparak koji treba odstajati pet minuta. Čaj pijemo triput na dan, u obliku kure, koju nakon 4 do 6 tjedana prekidamo barem na dva tjedna. Takav čaj prikladan je i za ispiranje kod upala u usnoj šupljini, osobito pri upalama desni.

Tinktura od iđirota: 10 g zdrobljenog ili narezanog podanka prelijemo sa 100 ml alkohola jačine 70% i ostavimo da odstoji 2 do 3 tjedna. Umjesto alkohola možemo uzeti dobru domaću rakiju. Takva tinktura prikladna je za masaže kod reumatskih bolesti, kod bolova u zglobovima i mišićima nakon napora. Razrijeđenu tinkturu koristimo kod kožnih osipa i ozeblina. Iznutra je ne uzimamo bez nadzora liječnika.
Dobro je i vino od iđirota: 20 g iđirotova podanka 4 do 6 tjedana močimo u litri kvalitetnog vina; tekućinu potom i ocijedimo. Kod želučanih tegoba tonik pijemo dvaput na dan, po jednu manju čašicu (0,3 ml), ali samo kratko vrijeme.

Ljekovita kupelj od iđirota se priprema na sljedeći način: Od 100 g narezane droge spravljamo uvarak koji treba stajati pokriven 15 minuta. Taj ekstrakt dodajemo kupeljima. U hladnjaku ga možemo čuvati i nekoliko dana, koristimo ga za djelomične kupelji kod hladnih nogu, ruku te ozeblina. Kupelji od iđirota zbog izrazitog su okrepljujućeg djelovanja osobito preporučljive kod općenito narušenog zdravija i osjećaja slabosti, kod oporavljanja, anemija i bolesti metabolizma. Uz uzimanje čaja, kupelji dodamo poboljšavaju stanje kod probavnih tegoba.

Moguća neželjena djelovanja biljke: Zbog azarona, iđirot izvana koristimo samo u dopuštenim količinama, u obliku kure, a potom neko vrijeme liječenje prekidamo. U trudnoći ga ne koristimo.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi