Ljekovita Anđelika – Anđeoska biljka


Ova ljekovita biljka (Angelica archangelica) se po nekima naziva 'anđeoska' jer cvjeta na dan Sv. Mihovila. Drugi ljudi pak tvrde da je ime proizašlo po svecu, kojem se u snu pojavio Sv. Mihovil, u srednjem vijeku, koji je kazao da je ta biljka lijek protiv strašne kuge.


U starim tekstovima se dosta često spominjala anđelika. U njima piše da je osoba koja cijeli dan u ustima drži komadić korijena anđelike u ustima imuna na kugu.

Zbog svog okusa, anđelika se koristi i kao domaći lijek za probavu. U nekim zemljama, stabljike su se uzimale ušećerene, korijen se pekao, a listovi pripremali kao špinat. Čaj od sjemenki ili korijena poznat je lijek protiv nadimanja.

Ekstrakt svježe anđelike ima odličan učinak na probavu, iritaciju želučane sluznice, apetit i grčeve u želucu.

Recept za pripremu orginalnog likera od anđelike - Vespetro


Pomiješajte i sameljite sljedeći sadržaj: 55 grama sjemenki anđelike, 7 grama sjemenki anisa, 7 grama sjemenki komorača i između 5 i 6 grama sjemenki korijandra. Dodajte 20 do 25 cl bijele voćne rakije i ostavite da stoji 8 dana. Filtrirajte kroz fino platno i pomiješajte sa šećernim sirupom (500 g šećera na oko 60 cl vode). To je to!

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi