IVANJSKO CVIJEĆE (Galium verum) Fam. Rubiaceae


Popularni nazivi: ivan-cvijet, bročac, dremovka, jovanova trava


Opis: Zeljasta, višegodišnja biljka, sa jakom četvrtastom ili oblastom stabljikom. Visoka je 20-80 cm. Listovi su uzani, pravi (dugački 15-25 cm, a široki svega 0,5-2 mm), zašiljeni i imaju povijene ivice. Sa unutrašnje strane su pokriveni kratkim, mekanim vlaknima. Listovi (8-12) su kružno raspoređeni oko stabljike. Cvjetovi su mali, zlatno-žuti, prijatno mirišu na med. Raspoređeni su tako da formiraju bogate ansamble cvjetova u obliku piramide. Cvjetovi su koncentrirani u završne cvasti. Svaki cvijet ima po 4 latice. Plodovi su mali, suhi i glatki.

Staništa: Veoma često se može naći na livadama, proplancima, pašnjacima, pored puteljaka, a u vrijeme cvjetanja je povijena nadolje.

Postoji više vrsta: Galium aparine i Galium mollago.

Druga vrsta od spomenute dvije biljke raste po šumarcima (čestarima) i ima zlatno-žute cvjetove, jak, medni miris. Može se naći i ispod osušene trave u zimskom periodu.

Sve tri vrste imaju slična ljekovita svojstva i koriste se na isti način.

Upotrebljivi dijelovi: Cijela biljka, bez korijena.

Sakupljanje: Obavlja se u toku cvjetanja, u periodu maj-septembar i suši se u sjenci.

Aktivna svojstva: Tanin, limunska kiselina, enzimi.

Farmakološko djelovanje: Depurativ (za prečišćavanje), diuretik (pospješuje mokrenje), sedativ, regulator metabolizma tiroidne žlijezde.

Terapeutske indikacije: Anemija (malokrvnost), akne (bubuljice), oboljenja uterusa (materice), hidropsija (vodena bolest), oboljenja mokraćne bešike i bubrega, histerija, epilepsija (padavica), čir (furunkul), lezije (povrede), gojaznost, insomnija (nesanica), vrtoglavice.

Protiv izbijanja osipa, može se koristiti i u obliku kupke. Ispiranje rana dekoktom od ove biljke podstiče proces zarastanja.

Svjež sok od ove biljke se može nanijeti direktno na kožu oboljelog tj. povrijeđenog mjesta, a zatim ga treba ostaviti da se osuši.

Osnovna namjena ivanjskog cvijeća kao ljekovitog bilja je liječenje oboljenja tiroidne žlijezde. U ovom slučaju se koristi vruć čaj za ispiranje grla, što je moguće dublje i češće, a također se može i piti.

Predio tiroidne žlijezde se maže mašću od ivanjskog cvijeća.

Kod oboljenja glasnica, preporučuje se ispiranje usne duplje i ždrijela čajem napravljenim od ove biljke.

U slučaju kancera jezika i grkljana, također se vrši ispiranje čajem od ivanjskog cvijeća i pije se 4-6 šalica dnevno čaja od sljedeće mješavine: 300 g nevena, 100 g hajdučice, 100 g koprive. Jednu punu kašičicu ove mješavine preliti sa 250 ml vrele vode. Ostaviti da odstoji 2 minuta i procijediti. Piti po 1 kašiku na svakih 20 minuta.

Kod kancera kože primjenjuje se mast od ivanjskog cvijeća i pije se čaj od ove biljke, koprive i hajdučice.

Protiv oboljenja bubrega i mokraćne bešike, priprema se mješavina ivanjskog cvijeća, mrtve bele koprive (Lamium album) i zlatnice (Solidago virgaurea).

Ova čajna mješavina će veoma uspješno regulisati funkciju preostalog bubrega u slučajevima gdje je jedan bubreg odstranjen operacijom. Treba piti 3-4 šolje spomenute mješavine u toku dana.

Kod renalne insuficijencije (smanjene funkcije bubrega), koja podrazumijeva dijalizu, blagotvorno djeluje ista mješavina čaja, 4 šolje dnevno. Piti 1 šolju čaja prije doručka, a ostale 3 šolje u toku dana.

Način upotrebe:

Infuzija: 250 ml ključale vode preliti preko 1 kašike bilja i ostaviti da odstoji 30 sekundi (ako je biljka svježa) ili 2 minuta (ako je biljka osušena).

Mast:

1) Svježu biljku oprati i dok je još vlažna, iz nje iscijediti sok pomoću sokovnika. Maslac se topi tako što se stavi u manji sud, koji se postavi unutar veće posude sa ključalom vodom i drži se sve dok se maslac lagano ne istopi, a zatim se dobivena smjesa sipa u tegle i ostavi da odstoji dok ne očvrsne. Na ovaj način se postiže odvajanje masnoće od vode.

2)            Masnoća koju smo dobili na opisan način, malo se zagrije tako da se može pomiješati sa sokom od ivanjskog cvijeća. Dobro se promiješa dok masa ne postane kompaktna.

3)            Mast koju smo na ovaj način dobili, treba ostaviti da se ohladi i čuvati u frižideru.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi