Zob


Zob je poznala žitarica u gotovo svim našim krajevima, ali ponajviše kao izvrsna stočna hrana, a manje kao namirnica za ljudsku prehranu. Od svih žitarica zob sadržava najviše visokovrijednih sastojaka koji su potrebni ljudskom organizmu za normalan rast (djeca), izgradnju stanica i zaštitu od bolesti, te za stvaranje crvenih krvnih zrnaca u djece i odraslih, Zob sadržava: biljnu bjelančevinu, masne tvari, lecitin, ugljikohidrate, provitamin A (karotin), vitamin BI (aneurin), B6, E vitamin plodnosti, K važan za zgrušavanje krvi, kalcij, fosfor, željezo, bakar, mangan, cink, aluminij, kalij, natrij, magnezij, sumpor, klor, bor i jod. Lecitin je važan za nervnu aktivnost, a željezo za stvaranje krvi, pri čemu sudjeluju bakar i kobalt. Među sastojcima zobi je i rijedak vitamin H-biotin, veoma važan za kožu i kosu. Iz ovoga se razabire kolika je važnost zobi za zdravlje. Poznato je da se zob koristila u hranidbi konja, pa se u narodu za konja sjajne i bujne dlake kaže daje "zoben konj".

Ljekovito djelovanje zobi je višestruko. Sluz od zobi pripremljena kao juha ili kao kaša je najzdravije i lako probavljivo jelo i odlična dijetna namirnica. Nakon operacije želuca ili crijeva najbolja hrana je zob pripremljena na razne načine. Redovitim jedenjem zobi mogu se ublažiti upalni procesi u zglobovima i vezivnom tkivu, a zubi zaštiti od karijesa.

Juha od zobene sluzi posebice se preporučuje kod bolesti prsiju i grla. Jela od zobi preporučuju se kod liječenja čira na želucu ili dvanaestercu, oboljenja žučne kesice, kod upale želučane sluznice, kroničnog zatvora i kroničnog proljeva, reume, oboljenja bubrega, krvotoka i kod šećerne bolesti.

Danas se zob najviše jede u obliku zobenih pahuljica, u kojima su sačuvani gotovo svi glavni sastojci prirodnog zrna zobi. Prirodno zrno sadržava jaku ovojnicu (pljevu), koja je neprobavljiva, pa prije pripremanja jela, zob mora biti oljuštena. U svijetu se uzgaja i "gola" zob, koja ima zrno bez pljeve, pa je ne treba ljuštiti prije upotrebe. Gola zob još je bogatija bjelančevinama i vitaminima skupine B.

Kupelji od zobene slame korisne su kod bolesti bubrega, bubrežnog pijeska i reume, kostobolje, kočenja, te bolesti jetre. Sjedeće kupke od zobene slame dobre su za ženske bolesti, kod nekontroliranog noćnog mokrenja, grčeva u crijevima i bolesti mjehura.

Zob se upotrebljava i u makrobiotičkoj prehrani. Kuha se na meko i popularna je kao jutarnja kaša za ljude koji rade fizičke poslove sadržava više masti od ostalih žitarica i daje topliju energiju.

Zbog svih navedenih svojstava zob treba češće jesti u raznim oblicima, pa stoga dajemo nekoliko recepata.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi