Kopriva se može pripremali kao špinat. Zdravija je i tečnija od špinata, jer ne sadržava štetnu oksalnu kiselinu.
Sastojci:
1/2 kg mladih kopriva
2 žlice crnog brašna
2 dl kiselog ili sojinog vrhnja
2 režnja češnjaka
ulje i sol
Priprema: Koprive blanširajte u kipućoj slanoj vodi 5 minuta, procijedite i sitno nasjeckajte. Na ulju popržite brašno da postane svijetlo žuto, dodajte nasjeckani češnjak i koprive i kratko prokuhajte uz miješanje. Dodajte vrhnje i po potrebi posolite.
Kopriva se može dodavati juhama od povrća, kuhati kao varivo s krumpirom i drugim vrstama povrća. Pije se i svježi sok od koprive, koji se priprema neposredno prije upotrebe. Kopriva se suši u hladu da se sačuva klorofil i ostali vrijedni sastojci. Tako osušena i usitnjena nalazi se u mnogim ljekovitim čajnim mješavinama.
Nema komentara :
Objavi komentar