Ljekovita biljka Glog

Glog, bijeli trn ili navadni glog, poznat i po latinskom nazivu kao Crataegus oxyacantha. Ljekarnička imena za ovu ljekovitu biljku su: Flores, i Folia et Fructus Crataegi.


Raste po živicama, šumama i šikarama kao običan grm. Zna narasti visoko i do tri metra. Listovi su tro i petero krpasti. Bijeli cvjetovi su skupljeni u bogate kitice s dugim i kraćim peteljkama, jako mirišu po medu. Plodovi su lijepe crvene boje i beru se u kasno ljeto.

Cvjetovi se beru — od ožujka do svibnja — čim se razviju. Kad latice počnu padati, glog je bezvrijedan. Suši se u hladu na zračnom tavanu u tankim slojevima. Mora se pažljivo sušiti da ne promijeni boju i dnevno ga miješati. Liječi srčane mane, krvni tlak smiruje, arteriosklerozu i anginu pektoris.

Dobro je uzeti u obliku čaja mješavinu: glogovog cvijeta i kadulje po 1 žlicu, pola žlice narančine kore i to preliti s 300—400 g ključale vode. Ostaviti da stoji 15—20 minuta — zatim ocijediti. Pije se ujutro natašte i navečer prije spavanja po šalicu. Zasladiti po želji medom i dodati soka od limuna.

Glogov cvijet sadrži: eteričnog ulja, tragova mangana, trimetalamin i organske kiseline.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi