Crna soja je veoma ljekovita zbog svoje crne boje. Donosi olakšanje kod astme i kašlja, te poboljšava rad organa reproduktivnog sustava u muškaraca i žena. Upotrebljava se i za čišćenje tijela od životinjskih otrova dobivenih jedenjem velike količine mesa, jaja i ribe. Njen sok proljepšava i pročišćava glas. U Japanu majke kuhaju crnu soju djeci prije glazbenih testova i vježbi u pjevanju.
Crna soja može se kuhati sa smeđom rižom, ali je prije kuhanja treba obrisali u vlažnoj krpi i popržiti 5-10 minuta. Može se namakati u slanoj vodi (da ne otpadne crna ljekovita kožica). U literaturi stoji da se crna soja mora namakati 10 sati i nakon toga još kuhati 4-6 sati, jer se nejednako kuha. Ovo pravilo vrijedi za soju kupljenu u trgovinama. Naime, soja koju možete kupiti u trgovinama često bude jako stara i još različite starosti, pa se zato nejednoliko kuha.
Crnu soju kuhajte u običnom loncu i skidajte pjenu lijekom kuhanja. Povremeno dodajte hladnu vodu (šok metoda) i prije završetka kuhanja posolite ili dodajte 1-2 žlice tamari umaka od soje. Protresite posudu da se sva zrna izmiješaju sa tamarijem i kuhajte dok ne ispari sva tekućina. Crna soja je sama po sebi slatkasta i ako je pri kraju zasladile s malo ječmenog slada, rižinog slada ili jabučnog soka, dobit ćete fini desert. Od crne soje možete skuhati varivo kao od našeg graha. Dobra je s kiselim zeljem, repom ili daikonom. U prehrani makrobiotičara i vegetarijanaca, kao prilog uz žitarice i povrće dobar je izvor bjelančevina i minerala.
Nema komentara :
Objavi komentar