Ribiz uravnotežuje probavu i krvni tlak, smiruje upale i smanjuje rizik od raka


Prema boji plodova razlikuju se bijele, crvene i crne sorte ribiza. S bojom sočnih bobica mijenja se i okus, ali i ljekovitost.


Bijeli ribiz

Bijeli ribiz najslađi je, ali i najmanje ljekovit. Po količni hranjivih i ljekovitih tvari uvelike ga nadmašuju crveni i crni ribiz.

Crveni ribiz

U našim krajevima najčešće se uzgaja crveni ribiz osvježavajućeg kiselkasto-slatkastog okusa, odličan za pripravljanje pekmeza, želea, soka, vina...

Osim u kulinarstvu, crveni ribiz koristi se na različite načine u prirodnoj medicini - zbog obilja vitamina i minerala poznat je kao voće koje jača imunitet, pročišćuje organizam od štetnih tvari te poboljšava zdravlje kože i kose.

Crveni ribiz bogat je vitaminom C, vitaminima B skupine,kao i vitminima A i K. Od minerala u većim količinama sadrži kalij,željezo,kalcij,fosfor i magnezij.

Crveni ribiz preporučuje se za srce i uravnotežen krvni tlak. Poznat je i kao učinkovit prirodni diuretik (pospješuje uklanjanje mokraćne kiseline, pa olakšava giht i reumu), te kao laksativ - ubrzava probavu i pomaže protiv zatvora (opstipacije).

Sjemenke ribiza bogate su gama-linolenskom kiselinom (omega-6) koja također pridonosi ravnoteži krvnog tlaka te ima protuupalno i antialergijsko djelovanje.

Od lišća i korijenja crvenog ribiza pripremaju se čajevi koji se primjenjuju kod povišenog krvnog tlaka, oboljenja jetre te upala mjehura i bubrega.

Zgnječene bobice crvenog ribiza koriste se za oblogekod ozljeda i opeklina te kao prirodna kozmetika za pročišćenje i hidrataciju tena.

Crni ribiz

Crni ribiz trpkog je i “težeg” okusa nego crveni, ali je najljekovitiji. Sadrži najviše vitamina C i najviše prirodnog pigmenta antocijanina koji ribizu daje boju. Antocijanin se smatra jednim od najmoćnijih prirodnih antioksidansa. Također je crni ribiz bogat taninima, zbog čega je učinkovit u liječenju proljeva.Osim tanina, sadrži i brojne druge gorke tvari koje imaju izuzetno povoljan učinak na zdravlje. Istraživanja su pokazala da crni ribiz suzbija rast tumorskih stanica u organizmu.

I od lišća crnog ribiza priprema se ljekoviti čaj koji se koristi za sniženje krvnog tlaka, liječenje vodenih bolesti i crijevnih upala.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi