Pastrnjak je ljekovita biljka koja se najčešće uzgaja kao začin ili kao povrće.
Kod nas se tradicionalno dodaje u razna jela, a omiljena je povrtna biljka u mnogim zemljama.
Pastrnjak se na tržnicama često može zamijeniti za mrkvu ili peršin.
No, iako im je sličan, njihov sastav i ljekovita svojstva su potpuna drugačija.
Radi se o dvogodišnjoj biljci koja se sastoji od bijelog vretenastog korijena i stabljika koja završavaju u listovima.
Ova ljekovita biljka bogata je eteričnim uljima, vitaminima B, C i E, mineralima i vlaknima.
Od velikog broja minerala koji se nalaze u pastrnjaku, ističe se kalij.
Iz tog razloga preporučuje se kod bolesti srca, pluća, bubrega i jetre.
Kod bolesti gdje se nakuplja voda ovi organi ne mogu funkcionirati kako treba.
Naime, pastrnjak ima snažno diuretičko djelovanje te stimulira spomenute organe i pomaže izbaciti nakupljenu vodu iz tijela.
Uz to, poznat je kao prirodni lijek za:
liječenje grčeva u trbuhu
kod liječenja psihičkih bolesti
regulira krvni tlak
pomaže kod reguliranja srčanih otkucaja i zdravlja srca
pomaže kod zdravlja krvnih žila.
Pastrnjak je odličan za zdravlje probave, a pomaže i kod visoke temperature.
Temperaturu uspješno smanjuje tako što potiče znojenje tijela.
Osim što ga možete sami uzgojiti u svom vrtu jer ne zahtijeva puno brige, često ćete ga naći na livadama među samoniklim biljem.
Ipak, valja biti oprezan kod branja pastrnjaka.
Naime, pošto se sastoji od velike količine eteričnog ulja, ako ga berete mokrim ili znojnim rukama, mogli biste opeći kožu.
Isto tako, nakon što ste bili u dodiru s njime, trebali biste odmah oprati ruke jer njegove tvari na vašoj koži mogu izazvati alergijsku reakciju.
Pastrnjak se skladišti i čuva na isti način kao i mrkva.
Najbolje ga je čuvati na hladnom mjestu, u hladnjaku, prethodno položenog u plastičnu vrećicu iz koje ste istisnuli sav zrak.
Pastrnjak u kulinarstvu
Pastrnjak se za jelo koristi u cijelosti.
Jestivi su i njegovi listovi i korijen. Iako se najčešće priprema njegov korijen, listovi su također ljekoviti.
Korijen možete dodati u povrtne juhe, razna jela od povrća ili bilo koja druga jela. Koristite ga na isti način kao i mrkvu.
Listove možete sitno isjeckati i dodati u juhe, rižu, tijesto ili bilo koje drugo jelo koje želite fino začiniti.
Ove ukusne, specifične i aromama bogate listove možete pripremiti i same za sebe kao varivo.
U varivo dodajte malo krumpira, no neka okus pastrnjaka prevladava.
Koristite li mlade listove za pripremu, nećete imati puno posla. Oni nisu gorki i vodu nije potrebno mijenjati.
No, ako su listovi stariji bit će gorki pa se tada preporučuje da ih prije pripreme prokuhate i promijenite vodu.
Od velikog broja minerala koji se nalaze u pastrnjaku, ističe se kalij.
Iz tog razloga preporučuje se kod bolesti srca, pluća, bubrega i jetre.
Kod bolesti gdje se nakuplja voda ovi organi ne mogu funkcionirati kako treba.
Naime, pastrnjak ima snažno diuretičko djelovanje te stimulira spomenute organe i pomaže izbaciti nakupljenu vodu iz tijela.
Uz to, poznat je kao prirodni lijek za:
liječenje grčeva u trbuhu
kod liječenja psihičkih bolesti
regulira krvni tlak
pomaže kod reguliranja srčanih otkucaja i zdravlja srca
pomaže kod zdravlja krvnih žila.
Pastrnjak je odličan za zdravlje probave, a pomaže i kod visoke temperature.
Temperaturu uspješno smanjuje tako što potiče znojenje tijela.
Osim što ga možete sami uzgojiti u svom vrtu jer ne zahtijeva puno brige, često ćete ga naći na livadama među samoniklim biljem.
Ipak, valja biti oprezan kod branja pastrnjaka.
Naime, pošto se sastoji od velike količine eteričnog ulja, ako ga berete mokrim ili znojnim rukama, mogli biste opeći kožu.
Isto tako, nakon što ste bili u dodiru s njime, trebali biste odmah oprati ruke jer njegove tvari na vašoj koži mogu izazvati alergijsku reakciju.
Pastrnjak se skladišti i čuva na isti način kao i mrkva.
Najbolje ga je čuvati na hladnom mjestu, u hladnjaku, prethodno položenog u plastičnu vrećicu iz koje ste istisnuli sav zrak.
Pastrnjak u kulinarstvu
Pastrnjak se za jelo koristi u cijelosti.
Jestivi su i njegovi listovi i korijen. Iako se najčešće priprema njegov korijen, listovi su također ljekoviti.
Korijen možete dodati u povrtne juhe, razna jela od povrća ili bilo koja druga jela. Koristite ga na isti način kao i mrkvu.
Listove možete sitno isjeckati i dodati u juhe, rižu, tijesto ili bilo koje drugo jelo koje želite fino začiniti.
Ove ukusne, specifične i aromama bogate listove možete pripremiti i same za sebe kao varivo.
U varivo dodajte malo krumpira, no neka okus pastrnjaka prevladava.
Koristite li mlade listove za pripremu, nećete imati puno posla. Oni nisu gorki i vodu nije potrebno mijenjati.
No, ako su listovi stariji bit će gorki pa se tada preporučuje da ih prije pripreme prokuhate i promijenite vodu.
Nema komentara :
Objavi komentar