Predstavljamo ljekovitu biljku čičak

Čičak svi dobro poznajemo, no više kao napasnika koji kada nam se zaplete po odjeći teško uklanjamo. Ipak, ovu priliku ćemo iskoristiti da vam čičak predstavimo iz potpuno drugog kuta gledanja, naime riječ je o jako ljekovitoj biljci pa da krenemo…


Čičak je dvogodišnja biljka koju prepoznajemo kao biljku koja ima dugačak korijen sivo-smeđe boje i vretenastog oblika. U prvoj godini pojavljuju se veliki prizemni listovi s peteljkama i nepravilnog srcolikog oblika. U drugoj godini izraste uspravna razgranjena stabljika visine od 1 do 1 i pol metar. Listovi čička su sve manji idući prema vrhu stabljike. Čičak cvjeta u glavicama s grimiznocrvenim cjevastim, gusto zbijenim cvjetićima, što imaju kukice pomoću kojih lako prianjaju za odjeću.

Rekli smo već da je čičak ljekovita biljka, pa da napišemo koju rečenicu i o tome. Korijen čička djeluje protuotrovno, pospješuje izlučivanje mokraće i znoja te čisti krv. Isto tako koristi se u liječenju veneričnih bolesti, svih vrsti čireva, skrofula, gihta (uloga), zastarjelih reumatskih bolesti, vodene bolesti i trovanja živom. Pravi prirodni lijek od čička je čaj od čička koji se koristi u liječenju katara želuca i nadutosti, a dobro je sredstvo i protiv raznih osipa, čireva, gnojnih rana i ranica u ustima. Sjeme čička koristi se za sve bolesti za koje se koristi i korijen i listovi, s time što sjeme jače djeluje. Sjeme čička koristi se za pravljenje čičkova ulja koje je jako dobar lijek protiv peruti i ispadanja kose.

Korijen, listovi i sjeme čička nakon godinu dana gube svoje ljekovito djelovanje. Također, korijen i list koriste se i kod upale i čireva želuca, koriste se kod pospješivanja znojenja, kod probave, pomažu u ublažavanju reume, kožnog ekcema, lišaja, osipa, gnojnih rana i skorbuta. Suh korijen stučen u prah i pomiješan sa jestivim uljem masline, liječi gnojne rane kada se njime namažu.

Prirodni lijek protiv reume koji se pravi od čička - Protiv reume koristi se čaj od čičkovih sjemenki. Lijek protiv gore navedenih bolesti priprema se tako da se 1 velika žlica sitno narezanog korenja i lišća kuha u pola litre vode 5 minuta, zatim se ostavi poklopljeno 10-15 minuta i na kraju procijedi. Piju se po 2 velike žlice dvaput dnevno, ujutro i uvečer. Ako se 60 grama korijena kuha 5 minuta u 1 litri vode, može se uzimati po šalicu ujutro i uvečer. Prah od suhog korijena pomiješan sa zečjim lojem izvlači strana tijela iz rane. U slučaju poremećaja živca na licu (Nervus facialis), kada se usta iskrive, zdrobi se svjež korijen čička i lišće sa donjim dijelom stabljike te biljke i privije na zdravu stranu. Kod gnojnih procesa usne šupljine grglja se a čirevi se i rane ispiru, a osip po koži oblaže odvarim od čičkovog lišća, koje ima osobinu da hladi. Na 1 litru vode uzme se 1 dag. sušenog lišća i pije ujutro i uvečer po 1 šalica.

U vinu skuhano lišće čička liječi od mokraćnih kamenaca. Oni nestaju i kada se uzima sitno izrezan čičkov korijen (ili prah) od suhog korijena, pomiješano sa medom. Kada se koža glave dobro opere čajem od čičkova korijena, a svaki drugi dan namače čičkovim uljem, stimulira rast kose, ako je korijen zdrav. Za čaj se na jednu litru vode uzima 1 velika žlica isječenog korijena i skuha. Pomiješaju se jednaki dijelovi toga čaja i octa (jabučni) pa se time natrlja koža glave dvaput dnevno, zaustavlja se ispadanje kose.

Recept za pripremu ulja od čička: Šaka suhog i sitno istucanog sjemena, polivena sa malo 90 % alkohola, ostavi se da stoji 14 dana, zatim se dolije pola do tri četvrt litre ulja (najbolje maslinovog, ali ako ga nema dobro je i suncokretovo), pa se opet ostavi 4 tjedna na toplom mjestu, uz povremeno mućkanje.

Da bi alkohol ispario, bocu sa uljem ne zatvaramo čepom nego sa malo gaze ili papirom u kome su izbušene sitne rupice.

Kako se pravi mast od čičkovog korijena - Dobro se očisti i opere čičkov korijen. Narežemo ga na male komadiće i iz njih istisnemo što više soka. Pripremiti kvalitetnu i čistu, nesoljenu svinjsku mast. Količina masti zavisi od toga koliko se istisnulo soka, jer njihovim miješanjem treba postići gustu kašastu masu. Tako pripremljenu ljekovitu mast staviti u porculansku (nikako u metalnu) posudu, dobro je zatvoriti i čuvati u frižideru. Nekoliko puta na dan nanosi se na opečenu kožu, a koristi se i kod čireva, rana i lišajeva.

Ljekovita biljka je ovaj čičak, zar ne?

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi