Iako se upale grla najčešće povezuju s hladnim i vlažnim vremenom, one su česte i u ljetnim mjesecima. Kada su temperature zraka povišene, organizam je izložen opasnostima od smanjenja količine tjelesne tečnosti.
Kada je sluzokoža usta i grla suha, podložna je negativnom djelovanju virusa i bakterija. Funkcije grla i ždrijela potpomognute su pljuvačkom, koja vlaži i razmekšava hranu, mehanički čisti usnu šupljinu i uništava bakterije, jer sadrži tiocianat, dobar baktericid. Problem nastaje kada se lučenje pljuvačke smanji, pa se usna šupljina osuši.
Gutanje hrane je tada otežano, a infekcije tog područja češće. Zbog suhog grla mnogi ljudi su osjetljiviji na prehlade . Čak i male promjene temperature u ždrijelu i grlu kod njih mogu izazvati upale. Ovome doprinose i hladna pića, posebno gazirana, poslastice kao što je sladoled i hladne voćne salate, ali i rashladni uređaji. Pušenje stvara dodatne probleme s upalom grla i ždrijela. Ljetne upale grla po pravilu su akutne i najčešće ih izazivaju virusi ili bakterije streptokoke. Upale izazvane adenovirusima prepoznajemo po izrazitom osjećanju peckanja kod gutanja i povišenoj temperaturi. Kada su bakterije krivci upale, simptomi su izraženiji. Bol pri gutanju je jači, tjelesna temperatura je povišena i do 40 stupnjeva Celzija, oboljeli se loše osjeća, a ponekad se mogu uočiti i povećani limfni čvorovi.
Malo o vitaminima
Virusne upale se liječe vitaminom C, mlakim i toplim napicima i aspirinom. Bakterijske infekcije grla liječe se antibioticima.
Nema komentara :
Objavi komentar