Znanstvena istraživanja pokazuju da konzumiranjem dvanaest šljiva dnevno kroz osam tjedana smanjujete kolesterol - LDL (kolesterol) kod osoba koje su već imale hiperkolesterolemiju.
S istim ciljem su se radila ispitivanja za sveukupni kolesterol, ali nije se došlo do nekih značajnijih rezultata. Tek će nove studije na životinjama i ljudima omogućiti da se bolje utvrde sastojci koji se nalaze u svježoj i suhoj šljivi, a koji bi mogli imati učinkovito djelovanje na smanjenje kolesterola u krvi.
Jedna nedavna studija, pokazala je da konzumacijom suhih šljiva povećavamo antioksidacijski kapacitet organizma i smanjujemo neke faktore rizika raka debelog crijeva. Pokazalo se da su ekstrakti šljiva pomogli da se smanji razvijanje i inhibira proliferacija raznih kanceroznih stanica in vitro.
Neke studije su pokazale da se konzumacijom suhih šljiva prevenira smanjenje gustoće kostiju (koja je između ostalog uzrokovana i zbog manjka hormona) kod životinja. Konzumacija suhih šljiva mogla bi također imati učinkovito djelovanje i na zdravlje kostiju kod žena u menopauzi. S tim u vezi, jedna je studija pokazala da je svakodnevno uzimanje 100 g suhih šljiva kroz tri mjeseca znatno povećalo markere u krvi koji pokazuju povećanje gustoće kostiju.
Nema komentara :
Objavi komentar