Ove stvari su kancerogene, izbacite ih iz upotrebe

Donosimo vam kratki popis kućnih kancerogenih tvari. Spomenuti proizvodi ne moraju nužno izazvati rak, no valja znati odakle vreba opasnost.


Brojni proizvodi koje koristimo u kući sadrže sastojke za koje se smatra da vjerojatno uzrokuju rak, da ne spominjemo one koji uzrokuju alergiju, astmu i druge bolesti.

Razni osvježivači zraka su jako opasni po naše zdravlje. Sladak miris u zraku često dolazi u paketu s naftalinom i formaldehidom, dvjema tvarima za koje se zna da su kancerogene. Pored toga, osvježivači u sebi sadrže i niz drugih toksičnih kemikalija. Ukoliko želite svjež miris u prostoriji u kojoj boravite, počnite s tim da se riješite uzročnika lošeg mirisa. To je uvijek bolje nego kamuflirati ga nekim drugim. Prvo pravilo protiv neugodnog mirisa jeste da češće zračite prostoriju. Budite redovni u čišćenju, a ako nešto ipak ima neugodan miris, tada vam preporučujemo da pokušate te mirise istjerati mineralom zeolitom, koji je poznat kao najboljih prirodni detoksikant. Prostorije možete osvježiti i pomoću eteričnih ulja koja su prirodna.

Drugi opasni proizvodi su boje za slikanje, materijali za izradu ukrasa i slični drugi materijali koji u sebi sadrže znatne količine olova i druge metale koji su štetni po naše zdravlje. Umjesto spomenutih proizvoda koristite boje na bazi biljaka. Koristite ljepila, boja i markere na bazi vode te izbjegavajte opasna otapala, poput onih u „gumenom cementu“ ili markerima koji sadrže aceton, heksan, heptan ili toluen.

Sredstva za održavanje automobila za naše zdravlje mogu biti štetna. Antifriz i tekućine koje sadrže etilen glikol iznimno su toksične, a nisu bolje ni one za čišćenje stakla. Nikad ne bi smjele biti nadohvat djeci koja bi, u slučaju da ih progutaju, mogla umrijeti. Staro motorno ulje također je opasno u dodiru sa kožom. Do zdravstvenih problema obično dolazi nakon dužeg izlaganja. Ako već koristite sredstva za podmazivanje i održavanje automobila, držite ih pod ključem, a ostatke bacajte na odgovarajuća mjesta (odlagališta) s opasnim otpadom.

Odjeća sa kemijskog čišćenja. Kemijske čistionice obično koriste tonu kemikalija kao što su perkloroetilen (tetrakloroetilen), naftalen, benzen, formaldehid i trikloroetilen, a svi su karcinogeni. Ova kemijska isparavanja mogu ostati na odjeći danima. Zato budite svjesni kakvom se riziku izlažete i dobro razmislite sljedeći put kada budete odlučivali dali odjeća baš mora ići u kemijsku čistionicu.

Opasna su i sredstva protiv buha. Izbjegavajte pesticide na bazi lindana. U nekim zemljama proglašeni su karcinogenim sredstvom.

Boje i lakovi. Neki hlapljivi organski sastojci (HOS ili VOCs) koji se koriste u bojama poznati su kancerogeni. Osim toga, boja može godinama nakon nanošenja pomalo isparavati sa zidova. Nikad ne koristite boje koje sadrže hlapljive organske sastojke. Uvijek se raspitajte o manje toksičnim bojama.

Kuglice naftalina. Užasava vas miris naftalina? To je jasan znak koji vam šalje tijelo: loše, loše, loše! Udisanjem naftalina u biti udišete insekticid. Naftalin sadrži gotovo 100 procenata naftalena, koji je karcinogen, ili paradiklorobenzena, otrovne tvari. Mnogi ljudi protiv moljaca koriste lavandu, sušeni duhan i druge prirodne tvari.

Sredstva za čišćenje ne sadrže sva kancerogene tvari, no većina je sumnjiva. Sredstva protiv plijesni često sadrže formaldehid. Radije pokušajte prirodnim pristupom kao na primjer pomoću octa i ulja čajevca.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi