Upoznajte neke ljekovite čajeve - Kako se pripremaju i što liječe

Čaj od žive trave (Geranium robertianum), priprema se po principu infuzije (potapanja), u trajanju od 3 minuta. Nezaobilazan je u liječenju svih vrsta raka, zajedno sa gavezom, nevenom i crvenom djetelinom (Trifolium pratense), naročito ako je bolesnik već bio izložen radioterapiji.


Čaj od hajdučice se preporučuje u slučajevima raka materice. Također je preporučljiv kod smetnji u toku menstrualnog ciklusa, kao i u menopauzi.

Čaj od žalfije, u svakodnevnoj primjeni, veoma je koristan u cilju zaštite od mnogih bolesti. On je također uspješno sredstvo protiv faringotonzilitisa (upale ždrijela i krajnika).

Čaj za pročišćavanje bubrega


Preslica 15g, kantarion 6g, kopriva 15g i troskavice 8g

Preliti jednu punu žličicu mješavine čaja sa 250 ml vrele vode i ostaviti da odstoji 2 minuta.

Čaj od crnog luka


Preporučuje se protiv kašlja.

Način pripreme: 2 glavice crnog luka sa ljuskom (veličine jajeta), 3 zdrobljena oraha, također sa ljuskom, kuhati u 1 litri vode 10-15 minuta. Procijediti i zasladiti medom. Piti lagano, u rijetkim gutljajima, u toku jednog dana.

Čaj od jabukove ljuske


Ljuske od jabuke (mogu biti i osušene) kuhati 3-5 minuta (1 puna žličica usitnjene ljuske na 250 ml vode). Procijediti. Piti 3 šalice na dan. Preporučuje se protiv insomnije (nesanice) i psihomotornih tegoba.

Čaj za smirenje

Jagorčevina 50g (10 žličica), lavanda 25g (5 žličica), kantarion 10g (2 žličice), šišarke hmelja 15 g (3 žličice) i korijen valerijane 5g (1 žličica)

Pomiješati spomenute biljke. Uzeti 1 punu žličicu ove mješavine, preliti sa 250 ml vrele vode i ostaviti poklopljeno 3 minuta, a zatim procijediti. Pije se kao mlak čaj, zaslađen medom, uvečer pred spavanje.

Još malo o pripremi čajeva

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi