Pojedine kontraindikacije u korištenju ljekovitog bilja

Prilikom korištenja pojedinog ljekovitog bilja može doći do kontraindikacija. Donosimo Vam neke poznate i prepoznatljive kontraindikacije, kao i ljekovitu biljku od kojih nastaju.


ANIS - Ne preporučuje se osobama koje boluju od čira na želucu i kolitisa. Ne treba ga dugo čuvati, jer plodovi ove biljke vremenom postaju otrovni. Prije svake upotrebe treba spremiti novu, svježu dozu čaja (ne čuvati za sljedeći dan).
HAJDUČICA - Prisustvo ahileina ima toksično djelovanje u slučaju predoziranja. Ahilein, pod utjecajem jednog specifičnog enzima, hidrolizira se oslobađajući etarsko ulje i cijanovodičnu kiselinu, sa otrovnim djelovanjem. Trovanje se manifestira grčevima, praćenim stanjem uznemirenosti i nervoze.
Ne koristi se za sveže rane pošto ih iritira. Preporučuje se za liječenje starih i inficiranih rana.
BORANIJA - Nekuhana zrna su otrovna. Ako se uzimaju u presnom stanju, izazivaju upalu gastrointestinalnog trakta ili enteritis praćen krvarenjem.
ZEČJI KUPUS - Prekomjerna upotreba dovodi do mučnine i povraćanja. Oksalna kiselina se vezuje sa kalcijem iz organizma (krvi) i izaziva krvarenja.
LAZARKINJA - U velikim dozama dovodi do trovanja koje se manifestira glavoboljom, nesvjesticom i mučninom, a u pretjerano velikim dozama je smrtonosna.
MRTVA ŽUTA KOPRIVA - Preporučuje se upotreba svježih cvjetova, jer pri sušenju gube aktivna svojstva.
VRIJES - Sa biljkom treba rukovati veoma oprezno, jer su zabilježeni slučajevi trovanja kako ljudi, tako i životinja.
NANA - Može imati toksično djelovanje samo u slučaju predoziranja.
ZEČJA STOPA - Predoziranost izaziva mučninu, povraćanje, nadraženost gastrointestinalnog trakta.
PETOPRSTA - Kontraindikacije nastaju kod oboljenja jetre i bubrega. Ne uzima se na prazan stomak, jer izaziva smetnje u želucu i crijevima.
MASLAČAK - Mliječni sok konzumiran u većim količinama može izazvati trovanje, mučninu, povraćanje, proljev, srčanu aritmiju.
PELIN - Nije preporučljiv za trudnice, dojilje i osobe koje pate od neuroza (nervnih oboljenja).
Ne smije se predozirati, jer u suprotnom dovodi do trovanja, čiji su simptomi nervna uznemirenost, halucinacije, grčevi, trzanje mišića, gubitak svijesti i smrt.
Tretman ne treba da traje duže od 2 tjedna. Produžena upotreba uzrokuje psihičke poremećaje, drhtanje, hipomneziju (oslabljeno pamćenje), mučninu.
RUSA - Treba je koristiti oprezno jer može izazvati trovanje, povraćanje, usporeno disanje, delirij (buncanje, ludilo), halucinacije.
KANTARION - Izaziva povećanu osjetljivost na svjetlost (foto-senzibilitet), što znači da osobe koje se liječe kantarionom treba da izbjegavaju prekomjerno izlaganje sunčevim zracima (sunčanje).
Simptomi koji se menifestiraju su: otečenost, svrab, otok na usnama i očnim kapcima.
DAN I NOĆ - Ne treba prekoračivati određenu dozu, jer u protivnom dolazi do nekontroliranog čišćenja crijeva ili, i u krajnjem slučaju, do povraćanja.
PETROVAC - Predoziranost ima za posljedicu bolne napade, a kod bilijarne i renalne litijaze (kamena u žučnoj kesi i bubregu) može prouzrokovati naglo izbacivanje kamena, i kao rezultat toga zatvaranje žučnih ili bubrežnih kanala.
RUTA - Zahtjeva oprezno rukovanje, budući da je otrovna. Simptomi trovanja su: uznemirenost, disfagija (tegobe i jaki bolovi pri gutanju), sušenje usana, osipanje kože, itd.
ŽALFIJA - Ne preporučuje se dojiljama, jer smanjuje mliječnu sekreciju.
LAVANDA - Ne upotrebljava se u velikim, koncentriranim dozama, jer dovodi do stanja povećane razdražljivosti, koju prate živčana i srčana slabost, pospanost, hipotenzija (nizak krvni tlak), hipotermija (snižena temperatura tijela).
PRESLICA - Prisustvo tijaminaze (enzima koji uništava vitamin B) uslovljava pojavu simptoma trovanja kao što su: nesvjestica, mučnina, razdražljivost, mišićni grčevi, hiporefleksija (usporenost refleksa). Spomenute komplikacije se sprečavaju unošenjem vitamina B u organizam.
HMELJ - Prisustvo lupulina može, kod pojedinih osoba, izazvati alergiju, ekcem, dermitis.
KLEKA - Pretjerana upotreba može dovesti do krvarenja u crijevima i mokraćnim kanalima (hematurija).
BAGREM - U kori i sjemenu biljke nalaze se otrovne supstance. Trovanje se manifestira u vidu kolika (bolnih napada), proljeva, apatije.
ZOVA - Nedozreli plodovi mogu izazvati trovanje, koje se ispoljava povraćanjem i proljevom.
HRAST - Prouzrokuje trovanja, i to najčešće kod djece koja, ako pojedu veću količinu hrastovog žira, mogu osjetiti posljedice u vidu apatije (stanja otupjelosti, nezainteresiranosti), konstipacije (zatvora), potencirane diureze (povećanog mokrenja).
IMELA - Imela sa nekih vrsta stabala sadrži toksične supstance koje naročito remete rad srca, zbog čega se ne upotrebljava imela koja raste na hrastu (Larantus europeaus).

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi