Prirodni lijek od maslinovog ulja i suhi smokava

Ovaj narodni lijek primorcima je od davnina  poznat. Iskustva govore da kombinacija smokava i maslinovog ulja pomaže kod: neplodnosti, hemoroida, crijevnih oboljenja, slabokrvnosti, zatvora, visokog  kolesterola, bronhitisa, astme i drugih tegoba i oboljenja.


Smokve u maslinovom ulju su najbolji lijek za bakterije u želucu i čir.

Uopće, smokva je vrlo ljekovita u kombinaciji sa maslinovim uljem kod različitih želučanih tegoba.

Ova ljekovita kombinacija priprema se na sljedeći način: 40 suhi smokvi potopiti u jednu litru maslinovog ulja u staklenoj teglici (tako treba odstajati 40 dana). Nakon toga uzimati svaki dan po jednu smokvu prije bilo kojeg jela (znači, na prazan želudac). Ako netko ne može na taj način konzumirati smokve, onda može popiti jednu jušnu žlicu maslinovog ulja, a nakon toga pojesti jednu suhu smokvu. Ovo je provjeren recept i sigurno ublažava tegobe (čak ih i zauvijek otklanja).

Suhe smokve sadrže mnogo više energije, bjelančevina, masnoće, šećera i minerala od svježih. Obavezno ih čuvajte na hladnom i tamnom mjestu.

Suhe smokve su odličan izvor minerala poput kalcija, bakra, kalija, mangana, željeza, selena i cinka. 100 g sušene smokve sadrži 640 mg kalija, 162 mg kalcija i 2,03 mg željeza. Kalij je važna komponenta stanica i tjelesnih tekućina te pomaže kontrolirati rad srca i krvnog tlaka. Bakar je neophodan za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca. Željezo je potrebno za formiranje eritrocita u krvi.

Maslinovo ulje sadrži mononezasićene masnoće (zdraviju vrstu masnoća) koje mogu smanjiti rizik od srčanih oboljenja, smanjujući i ukupni kolesterol u krvi. Maslinovo ulje sadrži vitamine A, D, K i E, koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala i oksidacije stanica.

Maslinovo ulje je jedna od namirnica koja u najvećoj mjeri dovodi do prevencije nastanka malignih oboljenja (naravno uz svježe voće i povrće). Dokazano je da dijetetski režim ishrane bogat maslinovim uljem smanjuje broj malignih tumora debelog crijeva, dojke i tumora kože.

Zbog dobrih masti koje sadrži u sebi, maslinovo ulje je ubrojeno u spisak namirnica koje svjetski kardiolozi preporučuju za prevenciju ali i snižavanje već postojećeg visokog krvnog tlaka. Pokazalo se da pacijenti koji konzumiraju maslinovo ulje na dnevnoj bazi, nakon nekog vremena, nemaju više potrebu za medikamentima koje su do tada pili u okviru internističke terapije.

Neurolozi, sa druge strane, maslinovo ulje preporučuju zbog njegovog učinka i blagodati na krvožilni sustav mozga (ono reducira pojavu aterosklerotičnih promjena i samim tim umanjuje vjerojatnost nastanka Alzheimerove bolesti u trećoj dobi.

Ubrzava i pospješuje sekreciju žuči i hormona pankreasa i na taj način prevenira nastanak kamenaca u žuči i žučnim kanalima.

I na kraju – maslinovo ulje je ukusno!

Kod želučanih problema, da bi izlječenje bilo što efikasnije trebate svoju ishranu uskladiti sa liječenjem. Jedite kuhanu blagu hranu bez previše začina, osobito ljutih i paprenih. Nemojte jesti kiselu hranu. Izbjegavajte masna mesa, naročito suhomesnate proizvode.

Hranu pripremajte na maslinovom ulju koje je prirodno, ne prerađeno.

Kod problema sa želucem, visokim krvnim tlakom, astmom i drugim gore navedenim poremećajima, također preporučujem i tretmane bioenergijom, savjetuje Franjo Lenac.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi