To su namirnice koje sadrže fitonutrijente i antioksidanse, smanjuju rizik od srčanih i drugih bolesti, sadrže malo kalorija te su lako dostupne.
Za dobro zdravlje i snagu cijelog organizma potrebne su vam prave namirnice, posebno u proljeće kada smo osjetljiviji nego inače. To su namirnice koje sadrže fitonutrijente i antioksidanse, smanjuju rizik od srčanih i drugih bolesti, lako dostupne. Što je nabolje, namirnice koje vam donosimo mogu jesti i vegetarijanci i oni koji jedu meso!
- Bademi - Ovi orašasti plodovi u obliku suza pravo su vrelo nutrijenata, sadrže vlakna, riboflavin, magnezij, željezo i kalcij. Bademi zapravo imaju više kalcija nego bilo koji drugi orašasti plodovi, 75 miligrama na otprilike 23 badema. Također, dnevni obrok badema osigurava organizmu pola potrebne količine vitamina E, a bademi su odličan izvor proteina i štite srce.
- Jabuke - Jabuke obiluju pektinom, topivim vlaknima koja snižavaju krvni pritisak i nivo glukoze u krvi. Svježe jabuke dobar su izvor vitamina C, koji štiti ćelije organizma od oštećenja. Vitamin C također pomaže u izgradnji vezivnog tkiva, održava kapilare i krvne žile u dobrom stanju, te pomaže u apsorpciji željeza.
- Brokula - Kalcij, kalij, folati i vlakna, sve se to nalazi u brokuli. Zahvaljujuć i fitonutrijentima, konzumiranje brokule smanjuje rizik od srčanih bolesti, dijabetesa i nekih vrsta raka. Brokula je dobar izvor vitamina A i C, koji štite ćelije od starenja.
- Crveni grah - Grah je bogat željezom, magnezijem, fosforom, kalijem, bakrom i tiaminom. Izvrstan je niskokaloričan i nemasni izvor proteina i dijetalnih vlakana. Sadrži fitonutrijente koji štite organizam od kroničnih oboljenja, poput kardiovaskularnih i kancerogenih bolesti.
- Špinat - Ovo povrće sadrži visok nivo vitamina A i C te folata. Dobar je izvor riboflavina, vitamina B-6, kalcija, željeza i magnezija. Špinat štiti imunološki sistem te jača kožu i kosu.
Nema komentara :
Objavi komentar