Biljna kaša i oblog od listova kupusa

Na bolna mjesta, tumore, noduse (tvrde otoke na zglobovima, tkivima i dr.), ožiljke nakon kirurških intervencija, stavlja se:


Noću: Kaša od gaveza ili nevena (sirov korijen gaveza naribati i dobro izmiješati sa mlakom vodom). Staviti na komad platna i obložiti oboljelo mjesto.

Danju: Na oboljelu zonu može se staviti izdrobljeni list bijelog kupusa ili mast od nevena.

Pažnja! Tumore i noduse ne masirati.

Kaše se mogu držati i po 4 sata danju i po 4 sata noću.

Oblog od lišća kupusa se primjenjuje na sljedeći način: Listovi se operu vodom, ocijede, odstrani se centralna nervatura i izlupa drvenim (kuhinjskim) čekićem, tako da se iz listova iscijedi sok. Listovi se mogu koristiti u mlakom stanju (potope se u ključalu vodu 2 sekunde ili se drže na pari).

Na krevet staviti jedna vunena presavijena deka (širine oko 50 cm), preko nje čaršav širine 25-30 cm, a preko čaršafa komad platna sa raširenim listovima kupusa, koji treba da budu okrenuti glatkom stranom prema koži. Uviti oboljeli dio i učvrstiti zavojem tako da se ne pomjera, naročito kada se oblog stavlja preko noći. Ako oblog nije dobro fiksiran, pacijent ima osjećaj hladnoće. Ujutro skinuti oblog, oprati mjesto toplom vodom i dobro obrisati, a zatim namazati mašću od nevena. Soba gdje je bolesnik smješten, treba da bude dobro zagrijana.

U slučaju ulceroznog tumora, listovi kupusa se mogu potopiti u maslinovo ulje i ostaviti da odstoje 30 minuta do jedan sat.

Kada su rane inficirane sekretima (izlučevinama), stavljaju se oblozi od kupusovog lišća, i to jedan preko drugog (kao cigle), tako da se sekret može lako eliminirati.

Oblog od kupusovog lišća je djelotvoran u slučaju: Kancera (raka), nekroze (izumiranja dijelova tkiva), opekotina, ekcema, akni, adenitisa (upale žlijezda), oboljenja krvnih sudova, limfangitisa (upale limfnih sudova), apscesa (otoka), flegmona, furunkula (čireva), panaricija (prišta na prstu), reumatskih neuralgija, lumbaga, išijasa, facijalne neuralgije, bubrežnih kolika (bolnih napada), migrene, promrzlina, uboja, rana, varikoznog čira.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi