Bijeli luk kao ljekovita biljka - Povijest liječenja

Upotreba ove čudesne biljke, kako u vidu prehrambene namirnice, tako i kao ljekovitog sredstva protiv mnogih bolesti, stara je koliko i povijest ljudskog roda.


Arheološka otkrića pokazuju da se ova biljka nalazila na spisku gastronomskih i terapeutskih receptura Kineza, Egipćana, Feničana, Vikinga, Rimljana i drugih velikih civilizacija.

Nakon izlaska iz Egipta i teškog ropstva, tokom četrdesetogodišnjeg lutanja pustinjom, izraelski narod se sa čežnjom prisjećao namirnice koja je imala čudesna ljekovita svojstva.

Dioskorid, ljekar grčkog porekla, koji je bio u pratnji rimskih legija tokom njihovih osvajanja, znao je za bijeli luk i koristio ga je sa velikim uspjehom u liječenju plućnih oboljenja i bolesti organa za probavu.

Povijest je zabilježila da je za vrijeme kuge u Srednjem vijeku, na tisuće ljudi podleglo ovoj nemilosrdnoj zarazi, dok su oni koji su koristili bijeli luk u svakodnevnoj ishrani, bili pošteđeni.

Ljekovita svojstva bijelog luka sadržana su u njegovom kemijskom sastavu, prvenstveno u derivatima koji sadrže sumpor (npr. alicin je poznat po svom antibakterijskom djelovanju).

Među mnogobrojnim terapijskim svojstvima bijelog luka spomenimo sljedeća: diuretik (poboljšava mokrenje), ekspektorans (za iskašljavanje), antiateriosklerotik (protiv ateroskleroze), antiseptik (protiv klica), baktericid (ubija bakterije), antiparalitik (protiv paralize), hipotenzor (snižava krvni tlak), hipoglikemijant (smanjuje razinu šećera u krvi), normalizira intestinalnu (crijevnu) floru, poboljšava apetit.

Liječenje bijelim lukom moguće je primjenjivati na različite načine, zavisno od vrste oboljenja:
a) Čaj od bijelog luka kod oboljenja dišnih i probavnih putova
b) 2-3 češnja prije jela kao okrepljujuće sredstvo za cio organizam, protiv ateroskleroze, bolesti digestivnog trakta (organa za probavu)
c) Tinktura od bijelog luka, 3 x 20-30 kapi na dan, ili svježi sok, 20 kapi dnevno razblažen sa malo vode protiv hipertenzije (povišenog krvnog tlaka), kardiovaskularnih oboljenja (bolesti srca i krvnih sudova), ateroskleroze
d) U vidu inhalacije, protiv oboljenja respiratornog trakta (dišnih putova) - stavi se malo žara na jedan češanj bijelog luka.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi