Potrebna je velika drvena kaca ili posuda koja nije od metala i malo bure, sifon i boce.
Potrebno: dovoljno cvjetova od maslačka (oko 600 grama koriste se samo cvjetovi biljke), malo burence zapremine 4 litre, 2,5 litre vode, 725 grama šećera, 2 limuna, sa tanko oguljenom korom (mogu i naranče), 15 grama dobro izgnječenog korijena đumbira (svjež korijen) i 15 grama svježeg kvasca
Priprema: Potopite cvjetove maslačka u vodu, poklopite i ostavite tako 24 sata da odstoji. Maslačke je potrebno povremeno promiješati dok su potopljeni, a svaki put nakon miješanja ih ponovno poklopite.
Kasnije sve pretočite u duboku posudu, dodajte koru limuna, dodajte đumbir i pustite da proključa te ostavite da ključa oko pola sata. Stavite šećer u veliku posudu i procijedite tečnost preko šećera uz pomoć velikog lijevka ili dobro postavljenog komada gaze.
Šećer treba da se istopi u toploj tečnosti. Po potrebi promiješajte drvenom kuhačom. Probajte kada se ohladi i dodajte malo soka od iscijeđenog voća ako mislite da je okus previše jak.
Izgnječite kvasac i dodajte ga u mlaku tečnost. Još jednom promiješajte i prekrijte sud krpom. Tečnost će vriti i dizati se oko dva dana. Kada prestane da vri i da pravi mjehuriće procijedite još jednom, sipajte u burence i labavo poklopite (nikako ne zatvarajte čvrsto može eksplodirati), a nakon nekoliko dana zavrnite poklopac do kraja. Ostavite tečnost u burencetu dva mjeseca, a zatim prespite u boce. Dobro zatvorite i ostavite da stoji naredni 6 mjeseci.
Nema komentara :
Objavi komentar