Kukuruz sadrži posebnu vrstu probiotičkih vlakana koja poboljšavaju rad crijeva.
Kukuruz je vrijedna sezonska namirnica koja vas neće opteretiti suvišnim kalorijama, a osigurat će vam ugljikohidrate i brzo raspoloživu energiju, aminokiseline te vitamine i minerale, uključujući vitamin C, B1, B5, folnu kiselinu, niacin, fosfor, kalij i magnezij.
Kukuruz je ikona američke kulture koja je opisana u tradicionalnim mitologijama Maya, Azteka i Inka. Smatra se da potječe iz Meksika ili središnje Amerike, a sezonska je namirnica koju su konzumirale najranije civilizacije koje su nastanjivale te prostore. Dokazi o pripremi jela od kukuruza sežu u daleku povijest, čak do prije 7 000 godina.
Indijanci su izrazito štovali ovu biljku, budući da im je služila kao hrana, sklonište, dekoracija, pa čak i kao gorivo. Kukuruz je danas vrlo rasprostranjena namirnica. Konzumira se kao povrće ili se melje u brašno od kojeg se radi ukusan kukuruzni kruh.
Palenta, tradicionalno jelo na bazi kukuruza, sastavni je dio starih mediteranskih jelovnika, a svoje mjesto nalazi i danas kao dodatak ribljim i mesnim specijalitetima. Kukuruzne pahuljice ili corn flakes s dodatkom mlijeka ili jogurta sve su popularniji obrok, a posebice su omiljena hrana za doručak.
Dobivaju se kuhanjem i mljevenjem kukuruznog zrna, nakon čega se zapeku da dobiju poznatu žuto - smećkastu boju i postanu hrskave.
Nema komentara :
Objavi komentar