Još malo o hemoroidima

Hemoroidi su otečene krvne žile u području anusa (čmara) i donjeg dijela rektuma (zadnje crijevo).


Najstarije svjedočanstvo o anorektalnoj bolesti jedna je staroegipatska ploča, kojom je faraon Mikerinos 2500. g. pr.n.e. svom liječniku dao počasnu titulu zbog uspješna liječenja ove bolesti.

Opis hemoroida

Najčešći uzrok nastanka hemoroida je naprezanje kod pokreta crijeva. Dodatni elementi su: trudnoća, nasljedstvo, starenje, kronični zatvor, proljev, dugotrajno sjedenje i analne infekcije. Hemoroidi mogu biti vanjski ili unutarnji. Unutarnji nastaju blizu početka analnog kanala, a vanjski na analnom otvoru. Hemoroidi katkad izbiju izvan anusa.

Tko obolijeva od hemoroida?

Polovica populacije, i muškarci i žene, u dobi iznad 30 godina ima hemoroide, izjavili su u jednoj od najpoznatijih bolnica u svijetu, Mayo Clinic.

Hemoroidi su najčešća bolest analne regije

Često se bolesnici mjesecima i godinama sami liječe prije negoli odluče otići na pregled. Razlog tome je stid, ali i uvriježeno mišljenje kako je pregled neugodan. Razlog pojave hemoroida može biti dugotrajno sjedenje na wc, kronični proljev, zatvor, pretilost, neprimjerena ishrana, jak fizički napor, analni spolni odnos i drugo. Dobra je vijest da hemoroidi uglavnom nisu opasni i ne ugrožavaju ljudski život.

Simptomi hemoroida

Simptomi unutarnjih hemoroida su: stolica prekrivena svijetlom krvi, krv na WC-papiru ili na WC-školjki. Ponekad prilikom i manjih napora unutarnji hemoroidi mogu izbiti van iz anusa i tada mogu početi iritirati, biti bolni, osobe nisu u mogućnosti aktivno se baviti sportom, izbjegavaju dulje vožnje automobilom, prisiljeni su na poseban režim prehrane, a dogodi im se i da prokrvare na javnome mjestu. Hemoroidi su posebno česti kod trudnica.

Simptomi vanjski hemoroida su: bolno otjecanje i bolnu tvorbu oko anusa nastalu od zgrušane krvi, izlazak hemoroida na anus. Cijelo područje je osjetljivo, bolno i svrbi.

Bolovi se javljaju zbog upale hemoroidalnih čvorova koji često znaju trombozirati i ukliještiti se. Mogu biti tako jaki da su bolesnici danima nesposobni za rad.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi