Ako ste pod stresom - Klonite se ove hrane

Ubrzivači organizma poput đumbira, hrena i čili papričica dobri su, ali ciljano. Nipošto ih ne uzimajte dok ste pod stresom. Nakon unosa ljute hrane organizam dobiva novu energiju i miješa je sa stresom i dodatno ga potencira.


Hrana koja ubrzava organizam, blokira proizvodnju adrenalina te samo kratkotrajno izaziva osjećaj snage i poletnosti nije ono što biste trebali jesti dok ste izloženi stresu jer će se stres samo pojačati. Stres je okidač zbog kojeg organizam "zove" hranu, a čovjek je unosi i kad za to nema potrebe. Najčešće tako da i ne osjeti što i koliko jede. Nutricionista dr. Lejla Kažinić Kreho u knjizi "Zdravi i fit" navodi namirnice koji su pravi "uznemirivači" organizma i objašnjava što se događa u tijelu nakon unošenja tih namirnica.

Slane grickalice

Povećan unos soli blokira žlijezde koje luče adrenalin, a on vam daje dodatnu energiju i podiže raspoloženje. Nakon obroka koji se sastoji od ovih namirnica biti ćete razdražljivi, umorniji i uskoro -ponovo gladni.

Slatke grickalice

Unos šećera izazvat će pad koncentracije, lupanje srca, zaboravnost, pa čak i poteškoće s vidom i agresivnost. Ako ih pojedete uvečer - teže ćete zaspati, i uz to izgubiti želju za seksom jer šećerna injekcija snage ima vrlo kratko djelovanje. Dok dođete do kreveta - oslabiti će. Dugotrajno konzumiranje većih količina šećera opterećuje gušteraču i dovodi do dijabetesa.

Ljute grickalice

Ubrzivači organizma poput đumbira, hrena i čili papričica dobri su, ali ciljano. Nipošto ih ne uzimajte dok ste pod stresom. Nakon unosa ljute hrane organizam dobiva novu energiju i miješa je sa stresom i dodatno ga potencira. Osim toga, ljuta hrana razbuđuje pa je nemojte jesti uvečer prije spavanja.

Kava

Crni napitak je izvor stimulansa. Kofein u velikim količinama podstiče stvaranje hormona stresa, taloži salo oko struka, oštećuje srce i mozak, a teobromin i teofilin razbuđuju pa mogu izazvati probleme sa spavanjem.

Čaj

Tamni čajevi puni su kofeina, oni čajevi koji sadrže bergamot i službeno su proglašeni opijatima. Ako ste skloni anemiji, odbacite naviku pijenja tamnog čaja ili kave nakon jela jer smanjuju apsorpciju željeza u krvi.

Alkohol

Svako ispijanje alkohola u vrijeme gužve na poslu kobno je jer se on pod djelovanjem inzulina pretvara u mast i taloži na jetru. Jetra zbog toga ne može obavljati svoju funkciju filtra, a upravo to radi prekovremeno, kada ste pod stresom. Toksini ostaju u tijelu i talože se po okolnim organima. Sve što je više od čaše vina nakon ručka - kobno je.

Gazirana pića

Kombinacija kofeina i šećera i umjetnih boja - stres u bočici! Nekoliko decilitara hladnog napitka će vas nakratko osvježiti, šećer će jurnuti u krv, "sjest će" na gušteraču, želudac će se šokirati od hladnoće, a vi ćete kratko biti hiperaktivni. Do sljedeće bočice.

Crveno meso

Sastojci iz junetine, govedine... podižu razinu dopamina i norepinefrina, a oba su povezana s povećanjem uznemirenosti i stresa.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi