Crna rotkva i mrkva liječe petni trn

Petni trn nastaje kada postoji dugotrajno oštećenje ili iritacija plantarne fascije (tetive) na donjem dijelu stopala, koja se proteže od pete do prstiju, a zadužena je za održavanje svodova stopala i amortizaciju hoda.


Kalcifikat pritiska meko tkivo i uzrokuje bol čiji intenzitet varira u zavisnosti od faze bolesti. Sudeći po statističkim podacima, petni trn se češće javlja kod žena i gojaznih ljudi, te kod osoba čiji posao zahtjeva dugo stajanje ili hodanje po tvrdoj podlozi, mada nerijetko pogađa i sportaše. Posebnom riziku izložene su osobe čiji su mišići potkoljenice skraćeni, a Ahilova tetiva nefleksibilna, mada ovo bolno stanje mogu uzrokovati i ravna stopala, kao i visok ris.

Simptomi

U slučaju petnog trna razlikuju se akutna, subakutna i kronična faza. U akutnom stadiju bol je najintenzivniji, i obično se javlja naglo, pa osnovnu terapiju predstavljaju hladne obloge i mirovanje. Subakutnu fazu karakterizira nešto manji intenzitet bolova koji su prisutni uglavnom nakon dužeg hodanja i stajanja, ili kada se nakon dužeg sjedenja naprave prvi koraci, ali i ujutro, po ustajanju.

Kronični oblik bolesti razvija se postepeno, kao rezultat neadekvatne terapije ili potpunog izostanka liječenja, a prepoznaje se i po bolovima tokom hodanja, čiji se intenzitet ne smanjuje tokom dana.

Dijagnostika i liječenje

Specifični bolovi na pritisak, pri kretanju i istezanju jasno ukazuju na pojavu petnog trna, koju specijalista potvrđuje na osnovu RTG snimka. Međutim, bol u peti ne mora biti povezan sa petnim trnom: postoje kalcifikati koji ne uzrokuju bolove, kao i izrazito bolni plantarni fascitisi bez kalcifikata.

U liječenju ovog stanja uz fizioterapiju i nošenje specijalnih uložaka, pomažu i hladne obloge i obloge na bazi crne rotkve, mrkve, kupusa i crnog luka.

Prirodni recepti za liječenje petnog trna.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi