Dud ubrzava oporavak nakon operacije

Ova biljka poboljšava cirkulaciju i zarastanje rana, te je odlična prevencija infekcija.


Svaki kirurški zahvat, bilo da je rutinski ili složen, veliki je stres za organizam i narednih 10 dana smatra se rizičnim periodom za pojavu komplikacija u vidu infekcije rane, krvarenja, tromboze, bakterijske upale...

Da bi se opasnost svela na minimum, potrebno je ojačati imunološki sistem i pridržavati se savjeta ljekara o mjerama koje je neophodno sprovoditi u postoperativnom periodu.

Limfna drenaža skraćuje oporavak

U pitanju je tehnika kojom se pomaže uspostavljanje ravnoteže tečnosti u organizmu i poboljšava funkcioniranje limfnog sistema. Shodno tome, jača se imunitet, popravlja opće stanje organizma i pozitivno utiče na rad vegetativnog živčanog sistema. Limfna drenaža posebno se preporučuje u postoperativnom periodu jer znatno skraćuje vrijeme oporavka. Naime, nakon zahvata dolazi do nakupljanja viška tečnosti u vezivnom tkivu pa je drenaža nužna za bolju snabdjevenost stanica kisikom, uklanjanje otpadnih materija iz organizma i dotok hranljivih materija. Terapija počinje 14 dana nakon operativnog zahvata i sprovodi se svakodnevno tokom 15 dana, kombinacijom ručne tehnike i primjene uređaja. Nakon početnog intenzivnog tretmana, terapija se sprovodi jednom do dvaput nedjeljno tokom naredna tri mjeseca, u trajanju od najmanje jedan sat.

Ručna limfna drenaža naročito se preporučuje za uklanjanje limfnih edema koji su posljedica operacija, nakon radiološke terapije (zračenja) i kao pomoć u slučaju netretiranih venskih edema.

Pravilna ishrana vraća snagu

Operacija dovodi do niza hormonalnih i metaboličkih promjena, koje povećavaju energetsku potrošnju u organizmu. Ishrana zato ima važnu ulogu, kako prije, tako i nakon zahvata. Nakon operacije ima višestruke ciljeve: povećanje tjelesne mase izgubljene u tom periodu, zadovoljenje potreba za energijom i mikro-nutrijentima, korekciju specifičnih nutritivnih deficita, uspostavljanje i održavanje normalne ravnoteže tečnosti i elektrolita, sprečavanje neželjenih posljedica kirurške intervencije kao što su infekcija i duži boravak u bolnici.

Dva dana nakon operacije počinje tečna dijeta bazirana na čajevima, juhama i bistrim sokovima, koja traje oko tri dana. Nakon toga prelazi se na kašaste obroke, a uvođenje čvrste hrane zavisi od vrste operacije i lokalizacije. Po izlasku iz bolnice savjetuje se konzumiranje veće količine tečnosti, dok se jelovnik sastoji od barenog povrća, kiselo-mliječnih napitaka, oljuštenog voća i više manjih obroka dnevno. Prejedanje je strogo zabranjeno. Ishrana mora da sadrži sve potrebne nutrijente, ali treba izbjegavati meso, slaninu i mesne prerađevine jer se teško vare i oduzimaju energiju, pa organizam ima manje snage za oporavak od bolesti.

Neophodno je jesti namirnice koje se lako probavljaju a energetski su jake, kao što su integralne žitarice (pirinač, proso, ovas...), koštunjavi plodovi (orasi, lješnjaci, bademi), sjemenke (lan, susam, bundeva), voće i povrće, tofu, cijeđeni sokovi, klice...

Za jačanje organizma savjetuju se i pojedine ljekovite biljke, kao što su kopriva, hajdučka, lincura, kičica, pelin, iđirot i trava iva.

Čudesni plod

Sok od duda vrlo je koristan za oporavak posle operacije ili bolesti jer ubrzava zacjeljenje, poboljšava cirkulaciju i sprečava infekcije. Preporučuje se i ženama posle porođaja. Smrvljena kora duda pretvorena u prah ubrzava zarastanje rana.




Napitak od zobi

Litru ovsa prati dok voda ne ostane bistra. U opran ovas sipati 2l vode i kuhati dok ne uvrije polovina tečnosti. Pri kraju kuhanja dodati dvije žlice meda i pustiti da još malo vrije. Skloniti s vatre i procijediti. Ovaj tonik vraća snagu.

Melem od hajdučke trave

Ubrati cvjetove hajdučke trave, odvojiti cvjetiće i pomiješati ih sa maslacem tako da se dobije gusta smjesa. Ostaviti da odstoji neko vrijeme, a onda dva puta dnevno mazati rane koje će zahvaljujući ovom melemu mnogo brže zarastati.

Smjesa za jačanje imuniteta

Samljeti po šalicu suhi kajsija, suhog grožđa, suhi smokava, suhi šljiva (bez koštica) i oraha. Dodati sok od dva limuna i šalicu meda pa dobro izmiješati i držati u frižideru. Ujutro prije doručka pojesti žlicu ove smjese.

Biljem protiv tromboze

Tromboza je najčešća komplikacija nakon operacija, a riziku su podložnije osobe koje imaju problem sa venama. Postoje namirnice sa antitrombolitičkim djelovanjem koje djeluju dvojako - sprječavaju stvaranje ugrušaka i rastvaraju trombove koji su se već formirali. U ove namirnice spadaju čili papričica, biber, riblje ulje, bijeli luk, đumbir, sok od grožđa, crni luk, vakame alge, crno vino, maslinovo ulje, grejpfrut...

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi