Ljekovite rakije na bazi lozovače i komovice

Komovica ili lozovača tradicionalno se koristi za obloge za reumatična mjesta ili pri visokoj tjelesnoj temperaturi. Pijenjem manjih količina rakije ubrzava se kolanje krvi u organizmu, pa tako povoljno djeluje na metabolizam čovjeka. Oblaganjem bolesnih mjesta tkaninom namočenom u rakiju lokalno snižavamo tjelesnu temperaturu, krv brže cirkulira, a time dovodimo više hranjiva lokalnom tkivu gdje se koncentriraju bijela krvna zrnca (leukociti) koja uklanjaju infekciju.


Od vinskog destilata, izrađuje se tzv. medicinski vinjak (cognac medicinalis) koji i službena medicina preporučuje kao pomoćno ljekovito sredstvo pri kardiovaskularnim, odnosno bolestima srca (infarkt).

Ta ljekovita svojstva »baze« mogu se povećati dodavanjem ljekovitih biljaka ili šumskih plodova, i to na tri načina. Konzerviranjem nekih plodova (ribiz, primjerice) u rakiji, dodatkom ljekovitih biljaka ili pečenjem rakije s dodatkom ljekovitih biljaka.

U normalnim prilikama za pripremu travarice ne koriste se samo sjemenke ljekovitog bilja već u kombinaciji s cijelom biljkom (bez korijena), jer su »ljekoviti« sastojci sjemenja i zeljastog dijela lako hlapivi i ekstrahiraju, te prelaze u rakiju tijekom pečenja. Prikazom receptura nekih svjetski poznatih rakija omogućit ćemo čitateljima da sami ocijene i prema vlastitom ukusu i mogućnostima nabave potrebne ljekovite biljke, te sami kreiraju travaricu prema nizu recepata danih u ovoj knjizi.

Ostale vrste, tj. vinovica, vinski destilat i vinjak također spadaju u poželjnu grupu rakija od grožđa, ali zbog ekonomskih razloga (visoke cijene) rjeđe se koriste.

Posebna preporuka za izradu baze za travaricu najviše kvalitete


Da bismo mogli pripremiti ljekovitu rakiju - najbolju rakiju, potrebo je imati vino od izravno rodnih hibrida (direktor) od kojeg pečemo rakiju. Izravno rodni hibridi se najmanje tretiraju pesticidima pa zato u vino ili rakiju dospijevaju neznatne količine njihova rezidua. To znači, da od izravno rodnih hibrida vinove loze možemo proizvesti vinjak medicinalis, odnosno lozovaču kao najfiniju ljekovitu rakiju. Ako nemamo takve rakije, tada možemo proizvesti rakiju i od ostalih vrsta grožđa, ali je zato treba više puta prepeći. Dakle, pečemo je polagano i dobijemo prvu sirovu rakiju u klasičnim kodovima. Tada je prepečemo tako da u II. pečenju u kotao dodamo rakiju i jednaku količinu vode. Polagano pečemo i odbacujemo prvu frakciju, tj. destilat, jer sadrži previše metanola i ostataka pesticida, a sakupljamo središnju frakciju (srce rakije) do zadovoljavajućeg okusa i jakosti te pravovremeno prekinemo kako bi dobili rakiju jakosti 45-50% vol. alkohola.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi