Zdravlje u jabuci

Stotine vrsta jabuka se na jelovniku može pronaći tijekom cijele godine jer se odlično skladišti i pritom ne gubi na hranjivoj vrijednosti.


Postoje stotine kultiviranih vrsta jabuka u svijetu. Najpoznatije i najčešće su crveni i zatni delišes, Granny Smith, Mclnosh, gala, Jonathan, idared, elstar. Gdje god se našli na kugli zemaljskoj, uz lokalne sorte vrlo vjerojatno ćete naići i na neku od ovih vrsta, objašnjava dipl. ing. Branimir Dolibašić, nutricionist iz Zagreba. Jabuka se najčešće jede sirova, nastavlja on, međutim, može se i kuhati, peći, fermentirati u jabučno vino, rakiju ili ocat. Gotovo je nemoguće naći sušenu jabuku na našim policama, koja je idealan međuobrok, koji može zamijeniti razne šećerne i nutritivne praznine kod djece i odraslih, kao što je to nekad bilo pravilo.

Prehrambeno vrijedni, slatki i ukusni dehidrirani listići jabuke zamijenjeni su slanim i slatkim grickalicama, koje u zamjenu za povoljnu cijenu nude maksimum saharoze, hidrogeniziranih masti i škroba - objasnio je Dolibašić dodajući kako je jabuka, unatoč drukčijoj medijskoj slici, u proizvodnji i primjeni u SAD-u premašila toliko propagiranu naranču.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi