Veoma važna napomena: Češnjak treba jesti pomalo, u više navrata, i to uvijek s masnoćama.
Napitak s bijelim lukom
Grudobolja - se liječi zdrobljenim lukom i pomiješan s nekuhanim mlijekom ili vrhnjem.
Kod kamenaca u mjehuru - piti tri puta na dan po 1 dl bijelog vina u kojem se kuhao bijeli luk.
Kod truleži u ustima - bijeli luk kuhati s vinskim octom i time ispirati usta 3-4 puta dnevno.
Kod glavobolje, živčane rastrojenosti - u litri octa kuhati 2-3 glavice bijelog luka i 6 žlica meda, svakih sat i pol uzimati po žlicu.
Kod bronhitisa, za izbacivanje sluzi - glavicu bijelog luka, oguliti, sitno isjeckati i staviti u litru mlake vode da odstoji 12 sati. Procijediti i piti umjesto vode.
Tinktura od češnjaka
Sastojci: 250 g bijelog luka, litra 60-postotnog alkohola.
Priprema: Oguljen bijeli luk sitno narezati i staviti u bocu, naliti alkohol i ostaviti na toplome mjestu (oko 30C) - 10 dana.
Uporaba: Uzimati tri puta dnevno po 20-30 kapi kod svih navedenih oboljenja, osim kod oboljenja žuči. Zdrave osobe mogu je, bez straha, uzimati u preventivne svrhe.
Ovom tinkturom sprječavamo truljenje u crijevima, ona čisti crijeva od otrovnih tvari, stimulira jetru i rad bubrega, pojačava mokrenje, liječi astmu, grizu, koleru, tifus, paratifus, djeluje kod bolesti srca, uloga, reume, šećerne bolesti, kronične tuberkuloze, glavobolje, razdražljivosti, umora, nesanice, kod visokog tlaka, bolesti krvi i masnoće u krvi.
Prašak
Sastojci: 100 g bijelog luka, 200 g šećera.
Priprema: Češnjak isjeckati što sitnije i pomiješati sa šećerom. Staviti u tamnu staklenku ili drugu posudu i hermetički zatvoriti. Staviti u pećnicu na 50C dok se ne skruti-osuši.
Uporaba: Uzimati do 30 g praha tijekom dana, sa sokom ili vodom.
Macerat
Sastojci: 200 g bijelog luka u prahu, litra 90-postotnog alkohola.
Priprema: Prah od bijelog luka preliti alko-holom i pustiti da odstoji 20 dana uz svakodnevno mućkanje.
Procijediti i filtrirati.
Uporaba: Uzimati 2-3 puta dnevno po 20-30 kapi s malo soka ili čaja.
Ocat od češnjaka
Sastojci: 50 g bijelog luka, 100 g vinskog octa.
Priprema: Bijeli luk močiti u octu 10 dana i nakon toga procijediti.
Uporaba: Koristiti kao začin salatama ili kao dezinficijens za kožu, u nedostatku boljega sredstva.
Napomena: Za uporabu u kuhinji u ocat se može staviti i začinsko bilje kao ružmarin, kadulja, lavanda, timijan, vrijes.
Nema komentara :
Objavi komentar