U većinu religija utkana je i tradicija posta, odnosno čišćenje organizma. Čak je i Hipokrat detoksikaciju preporučivao za poboljšanje zdravlja, a Platon je tražio da njegovi učenici mjesec dana čiste tijelo, a tako i duh prije nego što bi se primili znanosti. Detoksikaciju danas odabiremo kada se osjećamo umorno i iscrpljeno, najčešće nakon zime, koja je i tijelo iscrpila manjkom svježeg i domaćeg voća i povrća. U procesu detoksikacije najvažniju ulogu imaju jetra, debelo crijevo i bubrezi. Zato je tijekom detoksikacije, da bismo što manje dodatno opteretili jetru, važno izbjegavati alkohol, nikotin, kofein, umjetne boje i aditive te stres.
Limun je odlična namirnica za konzumiranje tijekom čišćenja
Među top namirnicama za detoksikaciju su svi agrumi, no limun je možda idealan jer jako brzo pomaže u izbacivanju toksina iz organizma. Započnite dan s čašom tople vode, u koju ste istisnuli polovicu limuna. Odmah ćete se osjećati bolje, a nakon nekog vremena primijetit ćete da imate više energije i gubite kilograme.
Kurkuma
Čistač organizma je i kurkuma, začin kojem Indijci pripisuju čudotvorna svojstva. Aktivni ljekoviti sastojak u kurkumi je kurkumin. Ima antiupalna svojstva, a potvrđen je blagotvoran učinak kurkume kod mnogih tegoba, od raka do Alzheimerove bolesti. U ajurvedskoj medicini je od davnina poznata kao biljka koja jača i njeguje organizam. Koristi se i u snižavanju kolesterola i šećera, sprečava grušanje krvi, žgaravicu i štiti jetru od štetnih tvari. Smatra se jednim od najjačih prirodnih antibiotika. Osim za unutarnje probleme, kurkuma je odlična i za liječenje gotovo svih kožnih problema.
Brokula će vam pomoći u detoksikaciji
Gotovo čarobno djelovanje ima i obična brokula. Izvrstan je izvor vitamina C i A te folne kiseline i željeza. Vrlo je važan izvor antioksidansa, posebno fitokemikalija - sulforafana, beta-karotena, kvercetina, glutationa i luteina. Također je jedan od najbogatijih izvora minerala kroma, koji utječe na osjetljivost inzulina i pomaže u normalizaciji razine šećera u krvi. Osobe koje jedu mnogo brokule rjeđe obolijevaju od bolesti srca i malignih bolesti probavnog sustava. Španjolski znanstvenici nedavno su dokazali da je brokulu najbolje pripremati kuhajući je na pari jer tada izgubi samo 11 posto f lavonoida, a u mikrovalnoj izgubi sve. Flavonoidi su, dokazano, zaslužni za prevenciju niza malignih oboljenja jer djeluju kao čistači organizma.
Čaj od maslačka
Za maslačak se kaže da krijepi organizam poslije zime. U narodnoj medicini koriste se korijen, listovi, cvjetovi i cijela biljka s korijenom. Ljekovitost maslačka je višestruka. Stimulira apetit i regulira metabolizam masti u organizmu. Poželjno je da se koristi salata od listova maslačka, ali samo prije cvjetanja biljke. Kao i sve druge gorke ljekovite biljke, maslačak, a posebno njegov korijen, povoljno utječe na poboljšanje probave i izbacivanje toksina. Blagotvorno djeluje i u slučajevima upala žučne vrećice i kamena u žučnoj vrećici te smanjena izlučivanja mokraće. Čaj od maslačka priprema se od dvije žlice osušenih listova, cvjetova i sitno sasjeckana korijena maslačka. Smjesu preliti šalicom ključale vode, poklopiti i poslije dvadesetak minuta procijediti i zasladiti žlicom meda. Piju se dvije do tri šalice čaja na dan.
Bijeli čaj
Izrazito je dobro u život uvesti i bijeli čaj, koji u tradicionalnoj kineskoj medicini slovi kao čarobni sastojak eliksira mladosti. Izuzetno je rijedak jer se bere samo nekoliko dana u godini, a za proizvodnju se uzimaju samo najmlađi listići koji zadržavaju najviše polifenola (jak antioksidans). Smatra se nefermentiranim čajem zbog toga što se samo 2% fermentira za vrijeme sušenja te tako zadržava više polifenola katehina (koji se nalazi u svježim listovima biljke) nego zeleni čaj. Ima i 25% manje kofeina od zelenog čaja. Pije se preventivno jer jača imunološki sustav, a vjeruje se da pomaže i kod oboljelih od karcinoma. Za razliku od zelenog, bijeli čaj u okusu nema trpkosti. Zanimljivo je da šalica bijelog čaja vrijedi kao 12 čaša iscijeđenog soka od naranče.
Nema komentara :
Objavi komentar