Ljekoviti dijelovi biljke: Biljka - Asperular herba
Ljekovite i djelotvorne tvari: Kao glavna tvar utvrđen je u lazarkinji kumarin, nadalje tanin i gorka tvar. Također su dokazani rubiklor, limunska i katehu kiselina. Niz elemenata koji se javljaju u tragovima obogaćuju biljku djelotvornim tvarima.
Ljekovito djelovanje: Kumarin, koji je sadržan u biljci, bistri mokraću i vrši antiseptično djelovanje. Pripravci od lazarkinje pospješuju mokrenje, umiruju bolove u trbuhu, reguliraju nepravilan rad srca, uklanjaju nesanicu, djeluju bez sumnje na čišćenje krvi i uzrokuju lagano izlučivanje znoja.
Pripravci od lazarkinje odličan su napitak kod zastoja normalnog rada jetre i kod žutice, a preporučuju se i kod sklonosti stvaranju pijeska i mokraćnih kamenaca.
Konačno, dokazano je da pripravci od lazarkinje djeluju kao sredstvo za umirenje bolova kod migrene i neuralgije, a veoma umirujuće djeluju i kod nemira i histerije.
Recept za majski napitak (s vinom) od lazarkinje
Ljekovitost lazarkinje prvi put je opisao benediktinac Wandalbertus god. 854. Iz toga vremena potječe sljedeći stari samostanski recept za pripremu »majskog napitka«. U tu svrhu potrebno je: 30 g svježe biljke lazarkinje u cvatu, 20 g listova šumske jagode i po 10 g listova crnog ribiza i dobričice. Navedene biljke, odnosno listove, stavi se u umjereno ugrijanu porculansku zdjelu, posipa se 150 g šećera u prahu, pokrije i nakon 2 sata na to se nalije 2 do 2,51 dobrog starog suhog bijelog vina, ostavi se stajati 2 do 3 sata i naposljetku se procijedi. Ovo piće jako osvježuje, jača srce i pospješuje probavu, a treba ga piti poslije jela.
Ako se poznata bola od lazarkinje umjereno uživa, ona je prijatna, osvježuje i pospješuje probavu.
Svojevrstan miris biljke potječe od kumarina koji nije sadržan samo u cvjetovima nego u čitavoj biljci. Miris biljke naročito se razvija kada se biljka osuši. Sličan je okus kada se biljka namoči u vinu.
Recept za bolu od lazarkinje
Svježe ubrana lazarkinja ostavi se u hladu da malo uvene, pa se šaka uvenute biljke složi u staklenu ili porculansku posudu, na nju se narežu 3 do 4 naranče na tanke kolutiće (koštice se odstrane), te se na tu mješavinu posipa malo šećera (po ukusu) i prstohvat cimeta pa ostavi da stoji 2 sata; zatim se mješavina prelije litrom bijelog suhog vina i macerira (namače) 2 sata na hladnom (na temperaturi do 10°C). Prije uporabe rashlađene bole u čaše se stavi nekoliko jagoda (bolje su šumske jagode) i medu prstima malo svježe lazarkinje, i na to se nalije procijeđena pripremljena bola. Pije se triput dnevno po 1 čaša (1 do 2 dl) poslije jela, tijekom mjesec dana.
Nema komentara :
Objavi komentar