LAVANDA - Lavandula vera Lavandula officinalis

Ljekoviti dijelovi biljke: Flares lavandulae

Ljekovite i djelotvorne tvari: U osušenom cvijetu lavande ima 1-3% eteričnog ulja koje sadrži: 35-62% linalil acetata, slobodni linalil, geraniol, cimen, ocimen, borneol, cineol, kumarine, herniarin i umbeliferon, razne ketone, propionate i valerionate.

Pripremanje lijeka, primjena i djelovanje: Lavandino ulje ublažuje migrenu i glavobolju ako se njime namazu sljepoočnice, čelo, vrat i mjesto iza uha. Izvana pomaže i kod reume, kod gljivičnih oboljenja i akni. Ako se 5-10 kapi lavandina ulja uzme na šećeru, smiruje uzbuđenost, bolove oko srca, depresiju, navalu krvi u glavu i vrtoglavicu te uklanja nesvjesticu, želučane smetnje, lošu probavu, vjetrove, grčeve maternice i crijeva.

Recept za lokalnu anesteziju: Kad se 1 šaka lavandina cvijeta namoči u boci s 2,5 dl maslinova ulja, pa se boca, slabo začepljena vatom, ostavi na suncu ili na toplom mjestu 6-8 tjedana, dobije se lavandino ulje. Doda li se lavandinom ulju borovičinog i terpentinskog ulja, pa tom mješavinom, koja podražuje kožu, masira oboljeli dio, to daje laganu lokalnu anesteziju te smiruje bol.

Recept za pripremu tinkture lavande: Uzmemo 15 g lavandina cvijeta, potopimo i močimo (maceriramo) u 100 g alkohola (96%), 10 do 14 dana, zatim procijedimo i dobijemo tinkturu lavande. Tinktura se koristi za uklanjanje prhuti u vlasištu glave a također dobro utječe na porast kose.

Lavanda ima uspavljujuće djelovanje, lagano snižava povišenu temperaturu, smiruje razdražljivost i regulira rad srca.

Recept za čaj od lavande: Čaj od 10 g lavande na 2 dl kipuće vode pije se — 4 šalice dnevno — radi ublažavanja nadražaja na kašalj i protiv gušenja od bronhijalnih grčeva. Za inhalaciju se čaju doda 5-10 g alkohola, ili se 1-2 žličice tinkture lavande stavi u lonac kipuće vode. Tako inhalirano ulje lavande ubija klice u dišnim putovima, mijenjajući pri tome sastav sluzi koju bronhi pri tome izlučuju.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi