Bezglutenski proizvodi su namijenjeni svima, a posebno ljudima s celijakijom, alergijom na gluten ili preosjetljivošću na gluten. Gluten je čest sastojak raznih prehrambenih proizvoda pa treba biti oprezan pri odabiru namirnica.
Donosimo pet vrlo ukusnih recepata za bezglutenske obroke, a prvi je na redu bolognese umak s bezglutenskim špagetima za dvije osobe.
Treba vam 200g bezglutenskih špageta, 120g mljevenog mesa, 3 svježe rajčice, 4 žlice maslinova ulja, 1 luk, bosiljak, origano i muškatni oraščić. Za umak rajčice prelijte vrućom vodom, skinite koru, nasjeckajte na manje dijelove i stavite u poseban lonac. Dodajte 3 jušne žlice maslinova ulja i malo vode. Od začina dodajte bosiljak, origano i muškatni oraščić. Pustite da se kuha, ukuhavajte pelate i sos od rajčice do željene gustoće umaka.
Na maslinovu ulju popržite sitno nasjeckani luk na laganoj vatri. Dodajte malo vode i meso pa nastavite kuhati na laganoj vatri. Kad je gotovo, dodajte umak od rajčice te kuhajte dok se i umak ne skuha. Umak možete zgusnuti čajnom žličicom bezglutenskog brašna. Bezglutenske špagete kuhajte posebno u vodi prema uputama. Kad su gotovi, prelijete ih žlicom maslinova ulja i dodate bolognese umak.
Kolač od rogača odlično finale za objed samo od zdravih namirnica
U posudi izmiješajte šalicu bezglutenskog brašna, prašak za pecivo, šalicu mljevenog rogača i prstohvat sode bikarbone. Od dva bjelanjka napravite snijeg. Na laganoj vatri rastopite 100g maslaca. U drugoj posudi izmiješajte 50 ml mlijeka i 100 ml vode, rastopljeni maslac i žumanjke te izmiješajte (maslac ne smije biti prevruć da žumanjci ne koaguliraju). U navedenu mokru smjesu zamiješaju se suhi sastojci i na kraju lagano doda snijeg od bjelanjaka i 100g grožđica. Izliti smjesu u prethodno namašćeni i pobrašnjeni kalup za pečenje. Kolač se peče na 170 stupnjeva oko pola sata. Na kraju rastopite 150g tamne čokolade sa žlicom maslaca i prelijte preko kolača. Kad se glazura stvrdne, pospite kolač mljevenim rogačem.
Smoothie izvrstan izbor za međuobrok ili za lagani doručak na početku dana
U mikser stavite jabuku srednje veličine, kivi i sok polovice limuna. Dodajte prstohvat peršina, prstohvat sušenog đumbira i čajnu žličicu lanenih sjemenki. U smjesu dodajte 200 mililitara vode te miješajte dok smjesa ne postane jednolična. Peršin je bogat vitaminima C, E i A i odličan je antioksidans, a đumbir pospješuje probavu. Peršin sadrži pregršt mineralnih tvari te je odličan antioksidans. Peršin je uz to djelotvoran diuretik i sprečava nastajanje plinova u crijevima. Sušeni đumbir ima analgetska, sedativna i antibakterijska svojstva, a učinkovit je u borbi protiv problema nastalih zbog žgaravice, mučnina i povraćanja. Često ga upravo kao lijek protiv mučnine preporučuju trudnicama, pa nema ograničenja u njegovoj uporabi.
Nema komentara :
Objavi komentar