Pastirska iglica

Biljka je poznata po tome što je doživjela mnogo uspona i padova posljednjih godina, kao biljka koja može pomoći u liječenju najtežih oboljenja - karcinoma. Znanost i praksa to nisu uspjeli dokazati te se danas manje rabi u te svrhe mada na Zapadu imaju čajnu mješavinu od ove biljke koju preporučuju kod najtežih oboljenja, i to miješanu s kiselicom Rumex acetosa, djetelinom crvenom Trifolium pratense, kineskim lukom Allium tuberosum.


List pastirske iglice djeluje kao dobar antidijabetik (što je istraživanjima potvrđeno), kao antireumatik, adstrigent, diuretik, a djelotvoran je i protiv gihta. Pučka medicina rabi pastirsku iglicu kao jaku taninsku drogu (za ispiranje usne šupljine i grla kod infekcija ili upalnih stanja), dobro sredstvo protiv proljeva, dizenterije, kolere, ulceroznog kolitisa, sredstvo protiv raznih krvarenja, unutarnjih i vanjskih, sredstvo protiv raznih upalnih stanja sluznica, regulator šećera u krvi kod dijabetesa, sredstvo protiv bubrežnih i mokraćnih infekcija, oblog kod otečenih i bolnih dojki, oblog kod reumatskih bolnih i oštećenih zglobova, u liječenju bolesti želuca i crijevnih tegoba, te bolesti jetre i žuči.

Mazanje kože sokom iz svježih listova, odbija komarce i razne insekte. Uporaba pastirske iglice u liječenju navedenih oboljenja daje dobre rezultate ako se pije čaj od cijele biljke koju beremo za vrijeme cvatnje i adekvatno je sušimo.

U zapadnoj pučkoj medicini pastirska se iglica koristi za liječenje bolesti mjehura, bolesti bubrega, bolesti želuca, čišćenje organizma, čira koji krvari, detoksikaciju, gastritisa, gastrointestinalnih tegoba, gingivitisa, hemoroida, infekcija, infekcije urinarnog trakta, gihta, katara želuca i crijeva, kod upale usne šupljine, protiv proljeva, rana, upale grla, upale zubnog mesa, zubobolje, za ispiranje usta, za regeneraciju stanica, te u homeopatiji.

Kontraindikacije. Osobe osjetljiva i slabog želuca, sa čirom na želucu, te s komplikacijama jetre, ne bi smjele uzimati pastirsku iglicu ni u kojem obliku.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi