Origano

U receptima pučke medicine origano je poznat pod imenima mravinac ili vranilova trava i divlji mažuran.


Začini su najpoznatije preventivno sredstvo pomoću kojega možemo direktno jačati imunitet kao i regulirati metabolizam. Zbog već nabrojenih svojstava, origano je djelotvoran u liječenju akni, HIV-a, artritisa, tumora, dijabetesa, koristit će protiv trovanja jetre, upalnih stanja, šokova, protiv mutacija stanica, za stimulaciju hormona testosterona, protiv virusa, te u prevenciji karcinoma. Origano rabimo u liječenju kožnih bolesti, bolesti želuca i crijeva, bolesti dišnih organa i putova, bolesti jetre i žuči, bolesti živaca, bolesti mjehura i mokraćnih putova. Kupke od lišća origana, pomažu kod kožnih oboljenja, prehlada, ujeda otrovnih životinja, tegoba s maternicom.

Svježi sok biljke liječi tegobe uha i to gluhoću i bolove uha od prevelike buke i galame. Kod svih ovih oboljenja origano u vidu praška ili svježeg lista može doprinijeti ublažavanju bolesti, a redovitom primjenom čajnih napitaka i kupki možemo znatnije utjecati na sam tok oboljenja.

Od origana se izrađuje mast za reumatičare koja je dosta tražena, kao i mast protiv raznih glavobolja i migrena.

Ulje origana rabimo kao dobar antibakterik koji djeluje na gram pozitivne i gram negativne bakterije a koristi se i u liječenju raznih bolesti koje nastaju kao posljedica djelovanja bakterija kao što su: Bacillus suptillis, Escherichia coli, Pseudomonas aeroginosa, Rhizobium leguminosum, Staphyococcus aureus, Salmonella thyphimurium, itd.

Pučka medicina rabi ulje za vanjsku uporabu (u obliku obloga) u liječenju uboda ili ugriza insekata i životinja (gusjenica, komaraca, mrava, osa, pčela, pauka, stršljena, škorpiona, zmija, itd.), kod kožnih tegoba, bolnih mjesta na koži, (osipa, lišaja, gljivičnih infekcija kože, raznih kožnih nečistoća, upale kože, psorijaze, raznih ozljeda kože, itd.), kod artritisa, itd.

Također se rabi za unutarnju uporabu, kod bolova uha, kod raznih upalnih stanja, grčeva mišića i bronha, kod probavnih smetnji, za izbacivanje sekreta - katara iz bronha, za smirivanje depresivnog kašlja, protiv zubobolje, itd. Znanstveno je dokazana ljekovitost ulja origana pa se ono koristi protiv gljivičnih oboljenja i oboljenja izazvanih mikrobima, a kako je i djelotvoran antioksidans ima važno mjesto u liječenju upalnih stanja općenito, pa tako i kod upala izazvanih nepoznatim uzročnikom.

I u zapadnoj pučkoj medicini zbog nabrojanih svojstava, origano se koristi za liječenje: bronhitisa, bolesti kože, bolesti živaca, crijevnog katara, crijevnih komplikacija, ekcema, bolesti grla, grčeva, grčeva mišića, kašlja, kašlja depresivnog, hripavca, krvarenja, komplikacija želuca, kod lošeg apetita, neredovitih mjesečnica, protiv nametnika i parazita u crijevima, osipa kože koji svrbi, poremećaja metabolizma, kod reume, raznih porezotina, upale jednjaka, upale usta, zubobolje, želučanog katara, itd. Rabi se za kupke, za ispiranje grla, za smanjivanje seksualnih želja, za obloge, za stavljanje kompresa, za izazivanje znojenja.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi