Ljekoviti prirodni pripravci od cikorije.
Čajna mješavina za regulaciju rada jetara, krvotoka, bubrega i živaca
SASTOJCI: 20 g korijena cikorije, 20 g zelene preslice, 20 g zelene gospine trave, 20 g listova matičnjaka i 20 g plodova borovice
Pomiješajte sve sastojke i stavite u staklenku. Pripremite čaj tako da stavite 1-2 žličice u 250 ml vruće vode, ostavite da odstoji deset minuta te procijedite.
Dvije, tri šalice na dan prije jela.
Čaj protiv akni
SASTOJCI: 10 g korijena cikorije, 10 g korijena maslačka, 10 g listova koprive, 10 g listova matičnjaka, 10 g cvjetova nevena i 250 ml hladne vode
Pomiješajte sušeno bilje i stavite ga u staklenku. Čajnu žličicu mješavine prelijte hladnom vodom, zakuhajte i lagano kuhajte pet minuta. Ostavite da pokriveno stoji deset minuta i procijedite.
Pijte čaj dvaput na dan, ujutro i navečer.
Vino od cikorije protiv depresije, reume, artritisa i slabosti srca
SASTOJCI: 20 g korijena cikorije, 20 g cvjetova ciko rije, 10 g miloduha, 10 g listova matičnjaka, mahuna vanilije, 3-4 žlice smeđeg šećera i l crnog vina
PRIPREMA: Usitnjeno suho bilje stavite u staklenku širokog grla. Dodajte nasjeckanu mahunu vanilije i smeđi šećer te prelijte vinom. Staklenku dobro zatvorite i ostavite da odstoji dva, tri tjedna na toplome, uz svakodnevno protresanje. Tekućinu procijedite, a biljke dobro istisnite. Vino ulijte u staklenu bocu i dobro zatvorite.
Piti dva, tri puta na dan po likersku čašicu.
Čaj od cikorije
SASTOJCI: 13-30 g mješavine korijenja, listova i cvjetova cikorije i litra vode
Stavite cikoriju u vodu i kuhajte pet minuta.
PRIMJENA: Po šalica prije ručka i večere. Ovaj čaj pomaže protiv tegoba s jetrima i bubrezima, naticanja, povraćanja, usporene probave te nadimanja.
Nisu zabilježene nikakve popratne pojave pri upotrebi cikorije. Ljudi koji pate od zatvora crijeva ili crijevnih upala trebaju se prije upotrebo cikorije posavjetovati s liječnikom ili fitoterapeutom.
Čaj za snižavanje temperature
SASTOJCI: žličica korijena cikorije, žličica kore vrbe, 250 ml vode
Usitnjenu suhu cikoriju i koru vrbe prelijte hladnom vodom, zakuhajte, maknite s vatre i ostavite da pokriveno odstoji 10-15 minuta. Procijedite.
Pijte dvije, tri šalice čaja na dan.
Čaj za bolju probavu
SASTOJCI: 30 g korijena cikorije, 20 g korijena maslačka, 20 g podanka iđirota, 20 g plodova anisa, 20 g plodova komorača
Pomiješajte sve sastojke i stavite u staklenku. Žlicu čajne mješavine prelijte kipućom vodom, pokriveno ostavite da odstoji sat, dva i procijedite. Pijte nezaslađeno.
PRIMJENA: Dvaput na dan, ujutro i navečer prije jela.
Nema komentara :
Objavi komentar