Prirodni recepti od cikorije


Ljekoviti prirodni pripravci od cikorije.


Čajna mješavina za regulaciju rada jetara, krvotoka, bubrega i živaca

SASTOJCI: 20 g korijena cikorije, 20 g zelene preslice, 20 g zelene gospine trave, 20 g listova matičnjaka i 20 g plodova borovice

Pomiješajte sve sastojke i stavite u staklenku. Pripremite čaj tako da stavite 1-2 žličice u 250 ml vruće vode, ostavite da odstoji deset minuta te procijedite.

Dvije, tri šalice na dan prije jela.

Čaj protiv akni


SASTOJCI: 10 g korijena cikorije, 10 g korijena maslačka, 10 g listova koprive, 10 g listova matičnjaka, 10 g cvjetova nevena i 250 ml hladne vode

Pomiješajte sušeno bilje i stavite ga u staklenku. Čajnu žličicu mješavine prelijte hladnom vodom, zakuhajte i lagano kuhajte pet minuta. Ostavite da pokriveno stoji deset minuta i procijedite.

Pijte čaj dvaput na dan, ujutro i navečer.

Vino od cikorije protiv depresije, reume, artritisa i slabosti srca


SASTOJCI: 20 g korijena cikorije, 20 g cvjetova ciko rije, 10 g miloduha, 10 g listova matičnjaka, mahuna vanilije, 3-4 žlice smeđeg šećera i l crnog vina

PRIPREMA: Usitnjeno suho bilje stavite u staklenku širokog grla. Dodajte nasjeckanu mahunu vanilije i smeđi šećer te prelijte vinom. Staklenku dobro zatvorite i ostavite da odstoji dva, tri tjedna na toplome, uz svakodnevno protresanje. Tekućinu procijedite, a biljke dobro istisnite. Vino ulijte u staklenu bocu i dobro zatvorite.

Piti dva, tri puta na dan po likersku čašicu.

Čaj od cikorije


SASTOJCI: 13-30 g mješavine korijenja, listova i cvjetova cikorije i litra vode

Stavite cikoriju u vodu i kuhajte pet minuta.

PRIMJENA: Po šalica prije ručka i večere. Ovaj čaj pomaže protiv tegoba s jetrima i bubrezima, naticanja, povraćanja, usporene probave te nadimanja.

Nisu zabilježene nikakve popratne pojave pri upotrebi cikorije. Ljudi koji pate od zatvora crijeva ili crijevnih upala trebaju se prije upotrebo cikorije posavjetovati s liječnikom ili fitoterapeutom.

Čaj za snižavanje temperature


SASTOJCI: žličica korijena cikorije, žličica kore vrbe, 250 ml vode

Usitnjenu suhu cikoriju i koru vrbe prelijte hladnom vodom, zakuhajte, maknite s vatre i ostavite da pokriveno odstoji 10-15 minuta. Procijedite.

Pijte dvije, tri šalice čaja na dan.

Čaj za bolju probavu


SASTOJCI: 30 g korijena cikorije, 20 g korijena maslačka, 20 g podanka iđirota, 20 g plodova anisa, 20 g plodova komorača

Pomiješajte sve sastojke i stavite u staklenku. Žlicu čajne mješavine prelijte kipućom vodom, pokriveno ostavite da odstoji sat, dva i procijedite. Pijte nezaslađeno.

PRIMJENA: Dvaput na dan, ujutro i navečer prije jela.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi