Ukusni i ljekoviti pripravci od bazge koje sami možete pripremiti u vlastitom domu.
Pekmez od bazgovih bobica
SASTOJCI: 2,5 kg zrelih bobica bazge, 2,5 kg šećera, limun
PRIPREMA: Bobice operite i stavite u posudu s vodom tako da ih voda samo pokrije. Kuhajte uz miješanje i stalno gnječenje rupičastom žlicom da se iz bobica istisne sav sok. U cjediljku stavite gazu pa sve procijedite. U sok od bazge dodajte šećer, kuhajte 15 minuta te dodajte limunov sok. Ulijte u vruće, sterilizirane staklenke.
Čaj od cvjetova bazge
SASTOJCI: žličica (2-5 g) cvjetova bazge, 2 dl vode
PRIPREMA: Vrhom puna žličica cvjetova bazge prelije se s dva decilitra vrele vode, ostavi poklopljeno deset minuta da odstoji, a zatim se, što je moguće toplije, popije, odmah legne u krevet i dobro se pokrije. Uz dvije vruće šalice čaja od bazge možete na taj način provesti kuru znojenja koja će izliječiti mnoge prehlade i gripu već na početku. Pijte nezaslađeno, a kod kašlja dodajte žličicu meda.
PRIMJENA: Triput na dan šalica, dvije vrućeg čaja.
Čaj za ispiranje usta i grla
SASTOJCI: 50 g cvjetova bazge, litra vode
PRIPREMA: Stavite 50 g cvjetova u litru kipuće vode. Kuhajte pet minuta pa ostavite da se ohladi. PRIMJENA: Upotrebljavajte za grgljanje ili kao vodicu za ispiranje usta četiri-šest puta na dan, osobito nakon obroka. Pomaže kod upale grla, upaljenoga zubnog mesa (gingivitisa) ili upale usne šupljine.
Sok od bazgovih bobica
SASTOJCI: 3 kg bazgovih bobica, 500 ml vode, 2 žlice meda
PRIPREMA: Zrele bobice bazge dobro operite, ocijedite, prelijte s 500 ml vode i kuhajte na laganoj vatri oko pola sata dok ne dobijete voćnu kašu. Dodajte med i ponovno zagrijte do vrenja. Sok ulijte u zagrijane, sterilizirane staklenke.
PRIMJENA: Šest-osam žlica na dan kod kašlja, gripe i prehlade.
Sirup od bazge i meda
30 velikih cvjetova bazge, 2 kg kvalitetnog meda, 3 litre vode, sok od 4 limuna
PRIPREMA: Cvjetove bazge prelijte s tri litre vode i pustite da se namače oko 24 sata. Dobro procijedite i u tekućinu umiješajte dvije litre kvalitetnog meda. Kuhajte na laganijoj vatri oko Četiri-pet minuta, uz često miješanje, dok ne zakipi. Maknite s vatre, dodajte sok od četiriju limuna i spremite u pripremljene boce. Sirup od bazge čuvajte na hladnom i tamnome mjestu. Pijte ga razrijeđenog vodom.
PRIMJENA: Pijte kao osvježavajući napitak kod gripe, prehlade i viroze.
NAPOMENA! Ne jedite zelene plodove, kao ni peteljke, jer su blago otrovni. Nezreli plodovi, listovi i kora kod osjetljivih ljudi sazivaju slabost, povraćanje, proljev, groznicu, vrtoglavicu i grčeve. Pripravke bazge trebalo bi izbjegavati tijekom trudnoće. Bolesnici sa slabim srcem kure znojenja, pa tako i onu s bazgovim cvjetovima, smiju provoditi samo uz nadzor liječnika.
Nema komentara :
Objavi komentar