Kupina


Kupina je još od davnine cijenjena kao ljekovita biljka. Autori antičkih djela o ljekovitom bilju, kao što su Teofrast, Dioskorid, Plinije i Galen, preporučivali su je kod upale desni, proljeva i krvarenja. Od srednjeg vijeka do danas njezina se primjena nije promijenila. Zbog blaga djelovanja preporučljiva je za domaće čajeve.


RUBI FRUTICOSI FOLIUM: Listove ubiremo razmjerno mlade, uoči cvatnje (svibanj, lipanj) i dobro ih sušimo. U suhu obliku imaju slabašan miris i blago trpak okus. Ubiremo nešto veću količinu, jer su prikladni za domaće čajne mješavine koje spravljamo sami. U knjigama često nalazimo upute za spravljanje fermentiranih listova koji su se u vrijeme oskudice koristili kao nadomjestak za pravi čaj. Spravljamo ih ovako: jedan dio kupinovih listova i tri dijela malinovih listova kojima smo odstranili peteljke ostavimo da uvenu. Nakon približno dvadeset četiri sata gnječimo ih rukama ili ih položene u više slojeva snažno izvaljamo valjkom za tijesto. Polažemo ih među mokre krpe i dva dana čuvamo na toplom (30 °C). Pritom valja paziti da krpe uvijek budu vlažne. Pri toj fermentaciji listovi poprimaju crnu boju i ugodan miris. Nakon fermentacije brzo ih sušimo. Čuvamo u dobro zatvorenim posudama. Takav čaj ima okus kao pravi čaj, ali ne sadrži alkaloide. Prikladan je za djecu i sve one koji ne podnose pravi čaj. Spravljanje zahtijeva ponešto spretnosti, no to je vrlo zanimljiv pokus jer se zapravo i ostale fermentirane droge (pravi čaj, duhan, vanilija) spravljaju na jednak način. Tako fermentiramo i listove šumske jagode ili crnog ribiza.

Srodne vrste: Slično kupini koristimo i malinu (Rubus idaeus L.) koja u listovima sadrži galotaninske trjeslovine i jagodu (Fragaria vesca I..) s katehinskim trjeslovinama. Zbog blaga djelovanja trjeslovina prikladne su za mješavine domaćih čajeva kod crijevnih bolesti u djece i slabih osoba. U narodnoj medicini za znojenje kod gripoznih bolesti koriste se osušeni plodovi. Neki tvrde da sok maline kao i trešanja, višanja i crnog ribiza snizuje tjelesnu temperaturu. Svakako je koristan zbog velike količine vitamina. Crni ribiz (Ribes nigrum L.) inače ne pripada porodici ruža, a ima slične trjeslovine vezane za crveno boju. Djeluju slično kao trjeslovine petoprste. Važne su za olakšavanje probavnih tegoba. Listovi crnog ribiza zbog flavonoida i eteričnog ulja djeluju diuretički i potiču izlučivanje balastnih tvari iz tijela.

Djelovanje i uporaba: Droga djeluje kao adstringens. Koristimo je kao blago sredstvo kod upala sluznica probavnoga sustava povezanih s proljevima.

Čaj: Jednu do dvije čajne žličice droge prelijemo vrućom vodom. Čaj kod želučanih i crijevnih tegoba pijemo nezaslađen, inače zaslađen i s limunom.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi