Hranom do zdravlja - Zdrava sezonska prehrana


Sezonsko voće i povrće najbolje je za naš organizam jer je svježe i puno hranjivih tvari. Ovom prilikom vam predstavljamo tri zelene proljetne namirnice koje će vas oduševiti okusom, te osnažiti vaš organizam iznutra.


Šparoge kao izvor zdravlja: Ovo niskokalorično proljetno povrće iz porodice ljiljana odličan je izvor vitamina A, C i E te željeza i kalija. Prema nekim istraživanjima, šparoga može pomoći organizmu u borbi protiv nekih oblika raka, i to zahvaljujući antikancerogenom sastojku glutationu. Glutation možete pronaći i u prokulicama i kelju.

Kako pripremiti šparoge? Šparoge možete začiniti maslinovim uljem, posoliti i zapeći u pećnici. Za ovo jelo vam je potrebno oko sedam minuta. Nasjeckane šparoge odličan su dodatak salatama ili omletu.

Jedite vrhove šparoga jer sadrže najviše hranjivih tvari.

Zašto je dobar špinat? Špinat je zeleno povrće koje obiluje vitaminima A i C te je odličan izvor željeza.

Također, špinat obiluje folatima koji su važni za zdravlje trudnica.

Kako pripremiti špinat? Špinat možete koristiti za pripremu raznih salata. U salatu dodajte i limunov sok kako bi organizam bolje apsorbirao željezo iz špinata. Špinat blanširan u vodi s dodatkom maslinovog ulja odličan je dodatak jelima s tjesteninom i omletima.

Mladi luk kao zdrava namirnica: Mladi luk neizostavna je proljetna namirnica kod nas pa i šire. Jednako kao i češnjak, crveni luk i ljutika i mladi luk pomaže organizmu u borbi protiv srčanih bolesti i nekih vrsta raka, i to zahvaljujući bioflavonodima i sumporu.

Najbolji način pripreme mladog luka je: Karamelizirajte luk i poslužite ga kao prilog pečenju. Također, možete ga dodati u juhe, variva, domaće umake i salate. 

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi