Za što nam služi koža?


Uloga kože je višestruka. Ona nije samo čvrst omotač koji čuva vašu unutrašnjost od vanjskih uvjeta. Koža je živi organ, koji je osjetljiv na dodir te koji je izravno povezan s velikim živčanim centrima u organizmu. Ona za prosječnu osobu predstavlja dva kvadratna metra tkiva specijaliziranog za različite životne funkcije. Ona vas štiti od gubitka topline u hladnoj okolini. U slučajevima pretjerane vrućine uzrokovane klimom, vrućicom ili naporom, koža vam ublažava stanje u tkivima tako što omogućuje vrućini da izađe kroz znoj. Osim toga, znoj može biti i reakcija kože na strah i na veliki emocionalni šok.


U slučaju pomanjkanja ili viška loja, koža može biti previše suha ili previše masna. U pubertetu spolne žlijezde utječu na stanje kože pomoću krvi i stimuliraju lojne žlijezde. To iznenadno povećanje lučenja može suziti pore i prouzročiti miteseri (crne točke), bubuljice i druge probleme. U preranom starenju, proizvodnja loja je smanjena, kožna vlakna gube dio svog tonusa i elastičnosti. To rezultira suhom, naboranom kožom bez sjaja.

Kiselost kože štiti organizam


Trebate znati da je površina kože normalno kisela, a ta kiselost stvara zaštitnu barijeru protiv invazije bakterija iz okoline. Perući se grubim i alkalnim sapunima vi potiskujete taj zaštitni sloj koji tijelo ponovno stvori tek nakon nekoliko sati.

Koža je prirodni filtar


Ljudska koža diše, uzimajući kisik izvana i izdišući nečistoće iz tijela. Velik dio otpadnih tvari eliminira se u obliku nevidljivog plina koji se zove "neprimjetna transpiracija". Bili vi toga svjesni ili ne, taj proces traje 24 sata dnevno. Manja količina toksina ukloni se vidljivim znojem, što formira sićušne kapljice na površini kože.

Proces apsorpcije kroz kožu


Slijedeća funkcija, koju je priroda namijenila koži, je apsorbiranje nekih tvari kao što su kreme i losioni koje možete nanijeti na nju. To znači da, ako vaša koža nije oprana i održavana na uobičajeni način, nečistoće koje se nagomilaju na njezinoj površini, mogu se reapsorbirati u tijelo i tako zatrovati organizam.
Pazite kako njegujete vašu kožu.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi