TROSKAVICA (Polygonum aviculare) Fam. Polygonaceae


Popularni nazivi: troskot, truskavac, svinjara, kozjavka, živinska trava, puckavica, kokošara, divlji slak


Opis: Zeljasta jednogodišnja biljka dijelom položena na zemlju, veoma razgranata, sa tankim grančicama, uzdužno prekrivenim lišćem, raste na neobrađenom tlu i pored putova. Listovi su potpuni (bez zubaca), elipsasti, kopljasto-zašiljeni na oba kraja, bez drške, smješteni su na čvorovima stabljike, koje na tim mjestima imaju neku vrstu opnastog, bjeličastog omotača. Cvjetovi su crvenkasti, zeleni ili bijeli, raspoređeni pojedinačno, ili po 2-4 u osnovici unutrašnjeg dijela listova. Na krajevima, cvjetovi su bijelo-roze boje. Svaki cvijet ima 5 odjeljaka koji zamjenjuju čašične i krunične listiće. Zatim sledi 8 prašnika koji okružuju 1 jajnjak sa 5 stupića. Cvjeta od juna do septembra.

Staništa: Raste po neobrađenim površinama, pored putova itd.

Upotrebljivi dijelovi: Cijela biljka, bez korijena.

Sakupljanje: Sakupljanje se obavlja u maju-julu, kad je biljka u cvatu. Suši se na tavanu ili u sušarama (40°C). Pri sakupljanju, biljka se otrese od prašine i odstrane se deblji dijelovi stabljike.

Uslovi za upotrebu: Biljka ne smije imati deblje dijelove stabljike, kao ni strana tijela, treba da sačuva svoju prirodnu zelenu boju, da bude bez mirisa, a ukus da djeluje kao adstrigens (skuplja usta).

Aktivna svojstva: Flavonozid (avikularozid), tanin i supstance bogate salicilnom kiselinom, vitamin C.

Farmakološko dejstvo: Diuretik (pospješuje mokrenje), depurativ (izaziva čišćenje crijeva), adstrigens (izaziva skupljanje), hipotenzor zahvaljujući flavonozidu i mineralizand (kao pomoćno sredstvo u liječenju plućne tuberkuloze), uzimajući u obzir nevezanu salicilnu kiselinu i kombinaciju jedinjenja, hemostatik (zaustavlja krvarenje), antiinflamator (protiv upala).

Terapeutske indikacije: Povišen krvni pritisak (hipertenzija), enteritis (upala crijeva), dijareja (proljev), dizenterija, upalna oboljenja respiratornog trakta (disajnih organa) kao i urinarnog trakta (mokraćnih putova), kostobolja, reumatizam, artritis (upala zglobova), anemija (malokrvnost), oporavak poslije bolesti, hemoragija (krvarenje), variks (proširene vene), flebitis (upala vena), hemoroidi (šuljevi).

Način upotrebe:

Interno:

Infuzija: 20 g biljke potopljene u 1 litru vode, ugrijati i ostaviti da jedanput provri, nakon čega treba da odstoji 3-5 minuta. Piti u toku jednog dana.

Spoja:

Kataplazma: Stavlja se na rane. Biljka se popari, a zatim se napravi kaša koja se stavlja na ranu.
Ne preporučuje se pacijentima koji su pod tretmanom antikoagulanata (sredstava za sprečavanje zgrušavanja krvi)

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi