MRTVA BIJELA KOPRIVA (Lamium album) Fam. Lamiaceae


Popularni nazivi: mrtva bela kopriva, medić


Opis: Listovi imaju dršku srcasto-ovalnog oblika, zašiljeni su na vrhu, nejednako stranično nazubljeni, rastu u paru na stablu (jedan naspram drugog). Cvjetovi su bijeli, ili bijelo-žućkasti i rastu iz unutrašnjeg bazalnog dijela lista. Biljka cvjeta u periodu april-jun. Raste na vlažnim mjestima, pored ograda, u jarku, u brdskim planinskim predjelima.

To je zeljasta, živopisna biljka sa četvoro-režnjastom stabljikom, visokom 20-40 cm, više ili manje vlaknastom. Sakuplja se cijela biljka ili samo cvjetovi bez čašice u vrijeme cvjetanja.

Sakupljanje se obavlja po suvom vremenu, jer u protivnom cvjetovi potamne (u periodu april-august). Sušenje sakupljenih dijelova treba da je u sjenci, u dobro provjetrenim prostorijama ili na otvorenom, na specijalnim ramovima prekrivenim hartijom. Osušeni cvjetovi se stave u džakove od hartije, ili ladice obložene papirom, i čuvaju se od svjetlosti i vlage. Ako je u pitanju cijela biljka, treba je čuvati u džakovima od platna.

Aktivna svojstva: Sluzaste materije, flavonozid, saponozid, tanin, kalijumove soli, etarsko ulje.

Uslovi za upotrebu: Cvjetovi treba da su bijelo-žućkasti, bez čašice, biljka ne smije imati ostatke korijena.

Farmakološko djelovanje: Emoliens (sredstvo za umekšavanje), ekspektorans (za iskašljavanje), vazokonstrigent (steže, skuplja krvne sudove), adstrigens (izaziva stezanje), sedativ (umirujuće dejstvo), diuretik (pospješuje mokrenje), blagi antidijareik (protiv proljeva).

Terapeutske indikacije: Jake glavobolje, insomnija (nesanica), bronhitis (upala bronhija - dušnica), gastro-intestinalne smetnje (tegobe u predjelu želuca i crijeva), smetnje u klimaksu, hipertrofija prostate (uvećana prostata), leukoreja (bijelo pranje) - kako interno tako i spolja (čaj se pije i vrše vaginalna ispiranja, uvečer, pred spavanje), ekcem.

Način upotrebe:

Interno:

Infuzija: 1 puna kašičica dodata na 250 ml vruće vode, treba da odstoji 3 minuta i da se potom procijedi. Piti 3 šalice dnevno.

Spolja:

Koncentrovaniji (jači) čaj, priprema se od 50 g biljke i 1 litar vode. Vrše se vaginalna ispiranja i kupke onih dijelova koji su zahvaćeni ekcemom, itd.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi