MLEČIKA (sitnocvetna) (Epilobium parviflorum) Fam. Onargaceae


Popularni nazivi: ružičasta mlečika


Opis: Postoje više vrsta ove biljke što izaziva poteškoće kod pojedinih osoba prilikom razlikovanja onih koje imaju ljekovita svojstva. Zbog toga spominjemo vrste koje se mogu koristiti u terapijske svrhe: ružičasta mlečika (Epilobium parviflorum), planinska mlečika (Epilobium montanum), tamno-zelena mlečika (Epilobium obscurum), mlečika sa kopljastim listom (Epilo-bium lanceolatum), brdska mlečika (Epilobium collinum), močvarna mlečika (Epilobium palustre), mlečika koja raste na šljunkovitom terenu (Epilobium fleischeri) i alpska mlečika (Epilobium anagallidifolium).

Mlečika raste po brdašcima, pored tekućih voda, u baštama. Vrste ove biljke koje se mogu upotrijebiti kao lijek, prepoznaju se po svojim cvjetovima. Boja je crvenkasta, blijedo-ružičasta, skoro bijela. Cvjetovi se nalaze na vrhu perikarda (sjemenog omotača mahunastog tipa). Mahune se otvaraju dopuštajući da iz njih izlaze mnogobrojne svilenkasto-bijele trepljice u kojima se, umotane, nalaze male sjemenke. Kod spomenutih vrsta se sakuplja cijela biljka, dakle stabljika sa listovima i cvjetovima, ali treba paziti da se stabljika lomi od sredine, kako bi se omogućilo formiranje novih bočnih izdanaka. Biljka se siječe u svježem stanju.

Postoje dvije vrste mlečike koje se ne koriste: velika, vlaknasta, sa pet puta većim cvjetovima nego kod ružičaste mlečike sa mesnatim lišćem i stabljikom, i Epilobium angustifollium koja raste po čestarima, na skoro ogoljenim terenima, po periferiji šuma i dostiže visinu od 150 cm. Blijedo-crvenkasta stabljika se završava dugačkim lijepim klasom ružičasto-purpurne boje.

Mlečika sa malim cvjetovima (Epilobium parviflorum) liječi hipertrofiju prostate (uvećanje prostate), adenome (žljezdaste izraštaje), tumor prostate, oboljenja mokraćne bešike i bubrega.

Kod disurije (tegoba pri mokrenju), šalica ovog čaja izaziva lakše pražnjenje. Treba ga piti u dužem periodu, radi potpunog izlječenja.

U slučaju raka mokraćne bešike, piti se 2 šalice dnevno. Mnoge osobe koje pate od oboljele prostate mogle bi se izliječiti uz pomoć mlečike. Ipak, preporučljivo je konzultirati ljekara radi lakšeg utvrđivanja terapije.

Ako je bolesnik operiran, čaj od mlečike snižava tjelesnu temperaturu i ublažuje druge tegobe koje prate postoperativno stanje.

Način upotrebe:

Infuzija: 1 puna kašičica biljke dodata na 250 ml vrele vode, ostavi se da odstoji kratko (pola minuta) i piju se dvije šalice dnevno, jedna ujutro i jedna uvečer, na prazan stomak.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi