Ljekoviti Komorač ili koromač


Komorač je dobar kod tegoba s očima. U liječenju tegoba s očima koristio se tijekom cijelog srednjeg vijeka, a takve su se navike djelomično očuvale i do danas. I u suvremeno ga doba ponajviše koristimo kod probavnih smetnji i kašlja, osobito u liječenju djece, a katkada i za ljekovite pripravke kod očnih bolesti.


Beremo ne posve zrele štitce, koje dobro osušimo, a nakon toga sa stapki skinemo plodove. S obzirom na sastav eteričnoga ulja, postoje dvije kulturne inačice koje se međusobno razlikuju i prema veličini plodova. Slatki komorač ima veće plodove slatkasta okusa, a drugi manje plodove s izraženijim gorko ljutim okusom.

Hlapivo se ulje dobiva vodenom destilacijom iz svježih sjemenaka. Komorač se često uzgaja u srednjoj i istočnoj Europi, Rumunjskoj i Egiptu. Ulje ima sladak, ljut okus te karakterističan, ugodan miris.

Kod nas pravi komorač raste na kamenitim obroncima sve do granica utjecaja mora, jer mu je potrebno mnogo topline. Možemo ga uzgajati i u vrtovima. U primorju se uzgaja posebna vrsta komorača s odebljalim lisnim bazama, koji se konzumira svjež, u salati, ili pirjan kao ukusno povrće. Može se uzgajati i na drugim mjestima. Nakon cvatnje, i plodove koristimo u svrhu liječenja.

Srodne vrste komoraču su: kopar (Anetbum graveolem L.), koristimo ga kao dodatak salatama, ribljim jelima i ukiseljenim krastavcima. Njegovo hlapivo ulje ima vrlo ugodan miris i slatkast okus, koji se pri sušenju brzo gubi. Svježa biljka i plodovi pogoduju probavi i uklanjaju vjetrove.

Upotreba komorača u liječenju: Komorač i njegovo hlapivo ulje djeluju slično kao aniš. Opuštaju grčeve u dišnim i probavnim organima, rastjeruju vjetrove, djeluju antibakterijski i potiču izlučivanje žlijezda dišnih organa. Komorač se smatra najboljom drogom u dječjoj medicini. U ljekarnama postoje pripravci od komorača protiv kašlja, a i narodna medicina poznaje cijeli niz načina njegove uporabe. Utjecaj na bolesti dišnih organa izraženiji je nego kod aniša. Kod probavnih tegoba dojenčadi i manje djece koje su povezane s grčevitim bolovima čaj pouzdano ublažava grčeve, otpušta vjetrove, stabilizira bakterijsku floru crijeva i tako sprječava štetna vrenja, potiče apetit. U narodnoj se medicini koristi kao čaj od kima, za pospješivanje dojenja kao i za ispiranje očiju pri upalama očne spojnice.

Čaj od komorača je zdrav: Svježe izmrvljene ili mljevene plodove oparimo vrućom vodom i ostavimo pokrivene 3 do 5 minuta. Za odrasle uzimamo dvije čajne žličice, za djecu jednu. Čaj pijemo dva do tri puta na dan. Možemo ga spraviti i s mlijekom te zasladiti medom. Zbog opuštanja grčeva dišnih organa koristimo ga kao dodatno ljekovito sredstvo u obliku inhalacija kod grčevitoga kašlja, hripavca i astme.

Moguća neželjena djelovanja biljke: Kod propisane ih uporabe nema. Droga je prikladna za djecu. Unatoč tome, koristimo je samo dok simptomi ne nestanu.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi