Dunja u narodnoj medicini


Još od davno se kod proljeva i crijevnih bolesti koristila dunja kao prirodni lijek. U nekim se zemljama i danas često koristi, osobito za liječenje crijevnih tegoba kod djece, a njezine sluzi postaju sve važnije u pripravcima za njegu kože.


Od dunje kao drogu koristimo osušene sjemenke zrelih plodova, koje čuvamo u dobro zatvorenim posudama. Katkad se u narodnoj medicini koriste i osušeni ili svježi listovi.

Dunju uzgajamo u vrtovima.

Ljekovita djelovanja dunje: Sluzi djeluju kod upala usne šupljine i ždrijela te ublažavaju bolove. U sjemenkama ima podosta glikozida amigdalina, zato ih zdrobljene ne koristimo. Sluzi od sjemenaka koristimo kod raspucanih usana, opeklina, dekubitusa i u brojnim kremama i mastima za njegu kože. Čaj je prikladan za pranje i obloge, pri čemu čekamo da se koža osuši i prekrije sluzima. Koža tako čuva prirodnu vlažnost i ostaje elastična i meka. Kod proljeva, plodovi zatvaraju, slično kao jabuka, ponajviše stoga što sadrže znatne količine trjeslovina. U narodnoj je medicini za liječenje proljeva u dojenčadi i djece omiljen čaj od listova.

Kako pripremiti čaj od dunje? Jednu čajnu žličicu cijelih osušenih sjemenki 6 sati držimo u hladnoj vodi. Prije konzumiranja čaj grijemo. Pijemo ga više puta na dan, po jednu šalicu.

Od jedne čajne žličice svježih ili suhih listova spravljamo oparak koji treba odstajati 15 minuta. Nezaslađen čaj djeci dajemo žlicom.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi