Seitan - pšenični gluten


Od crnog pšeničnog brašna T-850 zamijesite elastično tijesto tvrdoće kao ušna resica. Na 1 kg brašnu dodajte oko 0,6 l mlake vode i dobro izmijesite tijesto, prelijte ga mlakom vodom i ostavile potopljeno oko 30 minuta.

Nakon toga se ispire škrob miješenjem u više voda da vam ostane čisti pšenični gluten. Češće mijenjajte vodu naizmjence toplu-hladnu i nježno okrečite tijesto, da vam se gluten što manje raziđe. Ako vam se tijesto ipak raziđe upotrijebite cjediljku za ispiranje, dok se ne pojavi gumasta masa koja se više ne razilazi.

Mijenjanje voda i miješenje treba ponavljati dok ne dobijete čistu vodu i gumastu masu glutena. Može se ispirati naizmjence toplom i hladnom vodom. Završite ispiranje u hladnoj vodi, a onda zamotajte dobiveni gluten u vlažnu kuhinjsku krpu i spustile u kipuću slanu vodu da se lagano kuha 1-1,5 sat.

Od 1 kg brašna dobije se između 30-40 dag čvrstog seitana, koji se nakon kuhanja i hlađenja može pripremati kao bilo kakvo meso: pržiti, pohali, pirjati na luku, dodavati sarmi, musaki ili pizzi. Posebno je dobra okusa ako se prije prženja ili pohanja namoči u umaku od soje (shoju ili taman).

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi