Pšenica


Pšenicu poznamo kao nezamjenjivu krušaricu. Po tome je ona najvažnija žitarica na svijetu. Ali pšenica je i ljekovita biljka, ako se upotrijebi cijelo zrno pšenice koje sadržava 10,2% bjelančevina, 70,7% ugljikohidrata, oko 2% masti, te minerale (kalij, magnezij, kalcij, željezo) i vitamine. Pšenična klica sadrži šećer, škrob, aromatična ulja, visokovrijedne bjelančevine, hormone, fermente i ostale za organizam važne sastojke. Od vitamina tu su vitamin rasta A, vitamin Bi za održavanje zdravlju i za pospješenje optoka krvi, vitamin B2 važan za izmjenu tvari, vitamini B3-B6 važni za rad živaca, antiskorbutni i za stvaranje krvi vitamin C, antirahitični vitamin D, vitamin plodnosti E i ostali.

Po svom sastavu pšenične klice imaju jedinstvenu ljekovitu moć, jer pomažu kod najrazličitijih funkcionalnih smetnji, te raznih problema tjelesne ili duševne prirode (smetnje u rastu, seksualne smetnje, živčana slabost neurastenija, funkcionalne smetnje želuca i srca, kožne nečistoće, osipi, lišaji, cirkulacija). Redovito jedenje pšeničnih klica (svježih ili suhih) ili cijelog zrna pšenice djeluje i preventivno, jer tijelu daje snagu da određene bolesti suzbije već u početnom stadiju.

Sljedeći recept prenosimo iz knjige "Ljekovito bilje i njegova upotreba" R.Willforta: Terapija pšeničnom kašom je veoma važna za oboljenja probavnih organa. Polazeći od spoznaje da se na stjenkama želučano-crijevnog kanala stalno talože štetne otrovne tvari, koje uzrokuju niz od laganih do najtežih želučanih i crijevnih oboljenja, treba nastojati da se temeljitim čišćenjem želuca i crijeva izluče te otrovne tvari. Dijeta traje, ovisno o zdravlju ili stupnju bolesti 5-20 dana. Pšenična kaša je u tom roku isključiva hrana, koja se svakog dana priprema i to od 1/2 kg za jače osobe, a za slabije osobe od 3/4 do 1 kg pšeničnog zrnja. Pšenično zrnje kuha se u vodi 3 do 3 i pol sata dok ne postane gusta tekuća masa i protiješti se kroz sito, kako bi se odstranila sjemena ljuska. Tijekom kuhanja mora se stalno miješati i nadomještati vodu koja se iskuhala. Jede se samo kroz sito protiještena pšenična sluz i to 4 tanjura tijekom dana, pomiješana s malo meda. Sva ostala jela zabranjeno je uzimati za trajanja kure, a jedino je dopušteno mekano sočno voće pripremljeno kao kompot. Dijeta ne prouzrokuje slabljenje tijela, jer tijelo dobiva dovoljno kalorija. Tijekom trajanja kure ne treba uzimati nikakve tekućine, no unatoč tome količina mokraće je obilna. Želučano-crijevni sustav oslobađa se prije svega taloga, odstranjuje se upala crijevne stjenke, stvara se nova crijevna sluznica te se čitav organizam oslobađa otrovnih tvari. Bjelančevina, koju sadržava zrno, kuhanjem postaje otopina slična lijepku i probavljivija je od svih ostalih bjelančevina. Škrobna zrnca upijaju puno vode i sa škrobnim lijepkom stvaraju idealnu rastvorljivu masu koju na unutarnjim stjenkama crijeva i želuca rastvara temeljito, ali bezbolno sav talog i sve nakupljene otrovne tvari. Ti talozi i nakupljene otrovne tvari su čitavom tijelu znatno škodljive i uzrokuju otrovanja tkiva i razne bolesti želuca i crijeva: probavne smetnje, pomanjkanje apetita, nadutost, pokvarenost želuca, želučane i crijevne grčeve, pojačano stvaranje solne kiseline, podrigivanje, žgaravicu, upalu debelog crijeva, a i čireve na želucu i dvanaestercu.

Posljedice slabog i boležljivog djelovanja želuca i crijeva su oboljenja jetre, žuči, slezene i bubrega, žutica, upala zglobova (artritis), kostobolja, furunkuloza, pijesak u mokraći, ovapnjenje žila (arterioskleroza) i druge bolesti. Ako se tom kurom temeljito odstrane otrovi iz tijela jedna stara pučka izreka kaže da smrt sjedi u crijevima dolazi do ozdravljenja svih organa i ponovo jača snaga cijelog organizma. Terapijom s pšeničnom kašom postižu se ozdravljenja i od bolesti koje su označene kao teške ili čak neizlječive.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi